Itse tehty salmiakkikossu ei ole tarpeeksi ruotsalaista

Ruotsin uusitun alkoholilain mukaan lakritsi ja turkinpippuri eivät ole riittävän ruotsalaisia, jotta ravintolat voisivat sekoittaa niitä votkan joukkoon ja myydä asiakkaille. Perinteiset ruotsalaiset snapsit taas käyvät vallan hyvin, kirjoittaa ruotsalaislehti Aftonbladet.

Ulkomaat

Kaksi kapakkaa Malmön kaupungissa on joutunut törmäyskurssille viranomaisten kanssa, koska toinen niistä halusi itse valmistaa juomasekoitusta votkasta ja lakritsista, toinen suunnitteli turkinpippuridrinkkiä.

Malmön aluehallintovirasto kuitenkin esti baarien suunnitelmat vedoten Ruotsin uuteen alkoholilakiin, joka astui voimaan vuoden alusta. Lain mukaan anniskeluravintola voi tehdä itse juomasekoituksia snapseina tai niin kutsuttuina shotteina tarjoiltavaksi kunhan se ilmoittaa asiasta etukäteen viranomaisille. Ehtona on kuitenkin, että juoma on valmistettu ”perinteisellä ruotsalaisella tavalla”. Lakritsi ja turkinpippuri eivät tähän ehtoon sovi.

”Karkkisnapsit keksittiin Ruotsissa”

- Laki on sataprosenttisen idioottimainen. Karkkisnapsit keksittiin Ruotsissa ja niistä tuli menestys, sanoo ruotsalainen kirjailija ja tunnettu tv-kasvo Edvard Blom Aftonbladetin haastattelussa.

Blom on taloushistorioitsija, joka on kirjoissaan perehtynyt ruotsalaiseen elinkeinopolitiikkaan. Hän ei ymmärrä, miksi alkoholisekoitukset pitää asettaa lain edessä eriarvoiseen asemaan.

- Perinteiset juomasekoitukset ovat tietysti tärkeitä kulttuurihistoriallisesti, mutta karkkidrinkit eivät ole sen vaarallisempia. Alkoholilaki on sitä varten, että ihmisistä ei tulisi alkoholisteja, Blom selittää.

Blom ei voi käsittää, miksi tiskin takana tai juomatehtaassa sekoitetut juomat ovat alkoholismin kannalta pienempi uhka.

Uuden alkoholilain mukaan anniskeluravintolat saavat sekoittaa snapseja myös esimerkiksi lakritsista ja turkinpippurista, jos sekoitus tehdään juoman tilanneen asiakkaan edessä eikä valmistella etukäteen.

Lähteet: YLE Uutiset