1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puutarhatonttujen paluu Urajärven kartanoon

Puutarhatontut ovat olleet suuressa roolissa Urajärven kartanomuseolla. Noin 100-vuotiaat keraamiset ja veikeät puutarhan hiippalakit ovat kärsineet aikojen saatossa vaurioita ja kaipaavat kunnostusta, joten Urajärven kyläyhdistys on kerännyt rahaa tonttujen saattamiseksi takaisin esittelykuntoon.

Kansallismuseon yli-intendentti Jouni Kuurne tarkistaa 100-vuotiaan tontun kuntoa.

Urajärven kartanomuseolla Asikkalassa tehdään nyt kolmatta vuotta kunnostus- ja konservointitöitä, joiden tarkoituksena on saattaa vanha kartano lisärakennuksineen entiseen loistoonsa. Rakennuksien lisäksi ehostettavaa löytyy myös puutarhan puolelta, nimittäin tonttujen muodossa. Urajärven kyläyhdistys on järjestänyt keräyksen, jotta kartanon noin 100-vuotiaat puutarhatontut saataisiin takaisin esittelykuntoon.

- Puutarhatontut ovat jo niin vanhoja ja osa rikkoutuneita, että Urajärven kyläyhdistys halusi avustaa kartanon kunnostustöissä järjestämällä keräyksen tonttujen hyväksi. Me olemme oikeasti kiinnostuneita kartanon asioista ja kyläläisinä tontut ovat meille tärkeitä, Urajärven kyläyhdistyksen sihteeri Kimmo Tamminen kertoo.

Kopioita Tonttulaan

Vanhat puutarhatontut ovat jo niin hauraita, että niitä ei voi palauttaa kartanon puutarhassa sijaitsevaan Tonttulaan. Keräyksen tarkoituksena ei siis ole saattaa vanhoja tonttuja takaisin puutarhaan vaan saada tehtyä niistä kopiot Kansallismuseon avustuksella.

- Ajatuksena on ollut, että yritetään saada näiden alkuperäisten tonttujen mukaan tehdyt uudet tontut, jotka voisivat sitten olla kaiken aikaa tässä puutarhassa esillä. Myös vanhat tontut on tarkoitus laittaa kuntoon ja esille johonkin muualle tänne kartanomuseon alueelle, Kansallismuseon yli-intendentti Jouni Kuurne selittää.

Tonttutiedettä

Urajärven puutarhatontut on tuotu kartanon alueelle todennäköisesti Saksasta 1910-luvulla. Kuurnen mukaan puutarhatontuista on tehty aikojen saatossa myös tiedettä, ja nämä Urajärven viisi puutarhatonttua luokitellaankin useisiin eri tonttutyyppeihin.

- Kaksi näistä tontuista edustaa työteliäisyyttä ja uurautta, toisella on käsissään kottikärryt ja toisella kori. Yksi on kulttuuritonttu, joka on istuskellut kalliolla ja soittanut huilua. Kaksi viimeistä ovat olleet ihan vaan laiskureita, jotka ovat makailleet ja katsoneet, kun muut tekevät töitä, Kuurne kertoo.

Vaikka Urajärven alueelle ei olekaan sijoitettu yhtään tonttuihin liittyviä legendoja tai tarinoita, kyläyhdistyksen jäsenet uskovat niitä silti kartanon pihapiirissä liikkuvan.

- Kyllähän niitä tonttuja tuolla rakennusten välissä näkyy aina silloin tällöin vilahtelevan.