Tuhansien jätettävä kotinsa Uuden-Seelannin maanjäristyksen takia

Kaikki eivät palaa entisiin koteihinsa maanantaisen maanjäristyksen jälkeen Christchurchin kaupungissa Uudessa-Seelannissa. Osa kodeista pitää hylätä, koska maaperä ei pysty kannattelemaan rakennuksia, sanoo maan pääministeri John Key.

Ulkomaat
Maaperän nesteytymisen seurauksena maahan vajonnut auto Christchurchin kaupungissa Uudessa-Seelannissa helmikuussa 2011.
Maaperän nesteytymisen seurauksena maahan vajonnut auto Christchurchin kaupungissa Uudessa-Seelannissa helmikuussa 2011.Dianne Manson / EPA

Maanantainen maanjäristys oli voimakkuudeltaan 6,0 Richterin asteikolla. Pääministerin mukaan maanjäristys vaurioitti asuinalueita, jotka kärsivät pahiten voimakkaista järistyksistä myös tämän vuoden helmikuussa ja syyskuussa 2010. Tuhansia asuintaloja ei voida rakentaa uudestaan eikä kaikkiin ehjiin rakennuksiin voi jäädä, koska alueiden maaperä on nesteytynyt liiaksi.

Helsingin yliopiston seismologian instituutin johtajan Pekka Heikkisen mukaan maaperän nesteytyminen aiheutuu paineen muutoksesta hiekkaisessa maaperässä. Maaperän sedimentit ovat vuosituhansien aikana pakkautuneet tiukasti, mutta kerrostumien väliin on jäänyt tyhjää tilaa, joka on tavallisesti täyttynyt vedellä.

- Normaalisti tämä ei ole ongelma, mutta voimakkaan maanjäristyksen yhteydessä vesi saattaa päästä rakeiden väliin. Tällöin vesi ikään kuin voitelee hiekanmuruset ja maaperästä tulee juoksuhiekan tapaista, Heikkinen selventää.

Uuden-Seelannin pääministeri John Key ei vielä tiistaina suostunut kertomaan, kuinka monta asuintaloa pitää hylätä. Keyn mukaan hallitus käy parhaillaan neuvottelija kustannusten jaosta vakuutusyhtiöiden kanssa.

- Meillä ei ole vielä tarkkaa kuvaa, minne rakentaminen on liian vaarallista, mutta tuhansia kotitalouksia on vaaravyöhykkeellä, Key sanoo.

Helmikuun maanjäristyksen jälkeen pääministeri arvioi, että 10 000 rakennusta joudutaan purkamaan maaperän nesteytymisen takia. Helmikuun järistyksessä sai surmansa 181 ihmistä.

Tähän mennessä Christchurchin kaupungin keskustan alueella on purettu noin tuhat rakennusta maanjäristysten aiheuttaman maaperän nesteytymisen vuoksi.

Yksi ihminen on kuollut ja kymmenet loukkaantuneet maanantaisessa maanjäristyksessä. Christchurchin kaupungin pormestarin mukaan vielä tiistaina 20 000 taloutta on ilman sähköjä.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset