1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Planeetat ja kuu (Aurinkokunta)

Kuun koon vaihtelu on optinen harha

Kuu näyttää toisinaan suuremmalta ja joskus taas pienemmältä. Mistä tämä ilmiö johtuu, onko suuri kuu lähempänä maata? Lahden Ursan Marko Kämäräisen mukaan kysymys on pääasiassa optisesta harhasta.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Yleensä taivaalla möllöttävä kuu näyttää jokseenkin saman kokoiselta kuin aina ennenkin. Toisinaan taas sitä taas oikein hätkähtää, kuinka esimerkiksi taivaanrannassa oleva täysikuu näyttää aivan valtavalta.

Kuu kiertää maan ympäri noin 27 vuorokaudessa. Sen etäisyys maasta vaihtelee noin 360 000 kilometristä 406 000 kilometriin. Vaihtelu ei kuitenkaan selitä kokonaan sitä, miksi kuun koko maasta katsottuna vaihtelee.

- Kuun etäisyyden vaihtelu selittää vain kymmenestä viiteentoista prosenttia koon muutoksesta, sanoo Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräinen.

Kuun suuruus aivojen tulkintaa

Marko Kämäräinen muistuttaa, että kuu näyttää yleensä suuremmalta vain silloin, kun se on alempana taivaanrannassa. Lakikorkeudessaan kuu sen sijaan ei käytännössä koskaan näytä erityisen suurelta.

- Horisontissa on näkökentässä yleensä puita, taloja ynnä muita, joihin kuun kokoa on mahdollista verrata. Tämä aiheuttaa sellaisen optisen harhan, että kuu näyttää suuremmalta. Korkealla taivaalla näitä vertailukohteita ei ole.

Lisäksi erilaisten sääilmiöiden aikaan ilmakehä saattaa taittaa valoa hiukan eri tavoilla, mikä myös vaikuttaa siihen, minkä kokoisena kuu näyttäytyy.

- Pääsyy kuitenkin liittyy aivojen tulkintaan kuun koosta, siis optiseen harhaan, Kämäräinen vakuuttaa.