1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuutarhuri: Kerätkää yrttejä ensi yönä!

Täysikuun aikaan kasvien ravinteet pakenevat juuriin ja ihmisellä riittää energiaa, tietää kuutarhuri Anne Pöyhönen. Jo vanha kansa tiesi, että täyden kuun aikaan yrtit ovat voimakkaimmillaan eli lääkevaikutukset ja aromit ovat parhaimmillaan. Kuuhullujen kannattaa tänään unettomuuden sijaan antaa luonnolle periksi ja nauttia kuuenergiasta.

luonto
Luonnonkasveja
Yle

Kuutarhuri Anne Pöyhönen ei itse tunnustaudu kuuhulluksi. Enemmän naista kiehtovat erilaiset sääilmiöt - salamat erityisesti. Pöyhönen suhtautuu kuuhulluuteen terveesti. Hän kuitenkin tietää, että täyden kuun aika tiedetään erityisen hyvin poliisilaitoksilla.

- Silloin sattuu ja tapahtuu, Pöyhönen naurahtaa.

"Veri vuotaa runsaammin täyden kuun aikaan"

Kuutarhuri Anne Pöyhönen odottaa illan kuunpimennystä innolla. Hän on pitämässä luentoa kuusta ja ilta päättyy upeaan näytökseen.

- Katse etelähorisonttiin. Tarjolla on harvinainen luonnonnäytelmä. Kuu on erittäin alhaalla.

Pöyhösen leipälaji on on kuun tutkimisen lisäksi kansantieteet. Perimätiedoista löytyy muistisääntöjä myös täydestä kuusta ja sen vaikutuksista maanviljelykseen.

- Sen vanha kansa tiesi, että täyden kuun aikaan yrtit ovat voimakkaimmillaan eli lääkevaikutukset ja aromit ovat parhaimmillaan.

Jos poliisilla riittää puuhaa tavallista enemmän täyden kuun aikaan, tapahtuu myös leikkaussaleissa kummia, sanoo kuutarhuri Pöyhönen.

- Leikkaussalihoitajat ovat kertoneet, että veri vuotaa tavallista runsaammin täysikuun ollessa taivaalla. Eli olkaa tänään sitten varovaisia veisten, puukkojen ja kirveiden kanssa, neuvoo Pöyhönen.

Lähteet: YLE Satakunta

Lue seuraavaksi