Pelastuslautakunta kiirehtii uutta paloasemaa

Kokkolan kaupunki on nykyisissä suunnitelmissa varannut paloasemalle suunnittelurahaa vuodelle 2013 ja varsinaista rakentamista on kaavailtu vuodelle 2014. Pelastuslautakunnan mukaan suunnitelmia on syytä nopeuttaa vuodella.

Pelastuslautta
Kuvassa kontit, jotka helpottavat palolaitoksen tilapulaa Kokkolassa
YLE / Jussi Siitarinen

Syy rakentamisaikataulun kiirehtimiseen on nykyisen paloaseman vakava tilapula. Rakentamiskustannukset ovat noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Uuden aseman sijoituspaikaksi ehdotetaan entisen asekoulun lähettyvillä sijaitsevaa Kustaa Aadolfinkadun ja ohikulkutien risteyksessä sijaitsevaa tonttia. Pelastuslautakunta ehdottaa kaupunginhallitukselle, että kaavoitusosasto alkaisi valmistella kaavaa.

Kokkolan nykyinen paloasema on rakennettu osin vuonna 1957. Tuolloin kaupungin asukasluku oli noin 15 000. Lisää tiloja on saatu vuosien varrella esimerkiksi kalustolle vuonna 1979. Vuonna 2004 Kokkolasta tuli 15 kunnan pelastusalueen keskuspaikka. Kaupungin väkiluku on nyt yli 46 000.

Apulaispelastusjohtaja Matti Koiviston mukaan paloaseman tilapula näyttäytyy esimerkiksi siten, että osa henkilöstöstä työskentelee parakeissa paloaseman pihalla. Osa työskentely- ja lepotiloista on sijoitettu varastoksi rakennettuihin tiloihin.

Pelastuslautakunnan puheenjohtaja Mikael Hagström toteaa, että miljoonahanketta on vakavan tilapulan takia syytä aikaistaa, vaikka Kokkola yrittääkin suitsia menojaan lähivuosien budjetista.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa