Inarissa kuullaan kurkkulaulua

Ijahis idja - alkuperäiskansojen musiikkitapahtumassa Inarissa kuullaan tänä kesänä yhtä Tuvan taitavimmista kurkkulaulajista, Igor Koshkendeitä.

kurkkulaulu

Koshkendei on kansainvälisesti tunnettu ja hän on kotimaassaan Tuvassa saanut erittäin korkean khoomeyzi-arvonimen. Hän hallitsee kaikki khoomei-tyylit ja on voittanut Keski-Aasian Grand Prix III -kilpailun.

– Tuvalainen kurkkulaulu on maailmalla suurta kiinnostusta herättänyt erikoinen laulutapa, jossa laulaja pystyy tuottamaan useampaa soivaa ääntä samaan aikaan. Etelä-Siperiassa sijaitseva Tuva, josta Ijahis idjassa esiintyvä Igor Koshkendei on kotoisin, on kurkkulaulun keskeisintä aluetta, Ijahis idjan kansaivälisten asioiden koordinaattori Marina Falevitch Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta sanoo.

Teemana maan äänet

Ijahis idja - alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma järjestetään Inarin kirkonkylällä kahdeksatta kertaa 19.–21.8.2011. Festivaali on vakiinnuttanut asemansa tärkeimpänä saamelaismusiikkia esittelevänä tapahtumana Suomessa. Festivaalin teemana on tänä vuonna Eatnama jienat – Maan äänet, joka jatkaa Ijahis idja tapahtuman alkuperäiskansateemaa. Teema kuvastaa alkuperäiskansojen erityistä yhteyttä maahan ja sitä, miten heidän musiikkinsa kumpuaa ympäröivästä luonnosta.

Ijahis idjan päätapahtuma on lauantaina 20.8. järjestettävä Ijahis idja! -konsertti, jossa kuullaan Igor Koshkendein lisäksi muun muassa Wimmeä, Slincrazea Mázesta, SomByä, Niillas Holmbergia ja perinteisiä joikaajia yhteispohjoismaisesta Joikaajien yhdistyksestä sekä paljon muuta saamelaismusiikkia.

Ijahis idja -tapahtuman järjestävät Anára Sámisearvi, Saamelaiskäräjät, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Saamelaismuseo Siida, Inarin kunta, Saamelainen lastenkulttuurikeskus ja Giellagas-instituutti.

Lähteet: YLE Lappi