Kilpirauhassairautta hoidetaan liian usein masennuksena

Kilpirauhasen vajaatoiminta on vieläkin liian vaikea löydettävä, sanoo Suomen Kilpirauhasliiton puheenjohtaja Kirsti Hänninen. Hännisen mukaan ongelmana on myös se, että sairauden oireet muistuttavat hyvin paljon masennusta. - On tapauksia, joissa potilasta on hoidettu 15 vuotta masennuslääkkeillä, kertoo Hänninen.

terveys
Mielialalääkkeitä.
YLE

Kaulalla sijaitseva, perhosen muotoinen kilpirauhanen tuottaa T3 ja T4 hormoneja. Nämä hormonit piiskaavat kaikkia muita hormoneja mitä ihmisessä on. Ei tämä ole mikään ihan pikku juttu, opastaa Hänninen.

- Kilpirauhassairaus pitäisi luokitella jo kansantaudiksi. Tauti on kuitenkin hirvittävän aliarvostettu. Pahinta, mitä olen kuullut on se, että potilaalle diagnosoitiin dementia, kun sairautta ei kyetty tunnistamaan kilpirauhasen vajaatoiminnaksi, sanoo Hänninen.

Puheenjohtaja Kirsi Hänninen arvostelee myös lääkäreitä, sillä turhan usein kilpirauhastestit jäävät tekemättä, vaikka mistään kalliista kokeista ei olekaan kyse. Hänninen surkuttelee sitä, että taudista ei puhuta riittävästi. Se ei ole mediaseksikästä. Myös lääkärikunnan asenteissa tarvittaisiin reipasta muutosta taudin löytämiseksi.

Oireet ovat hyvin moninaiset

Kilpirauhassairautta on vaikea havaita myös sen moninaisten oireiden vuoksi. Kilpirauhasen sekä vajaa että liikatoimintaan voi liittyä unettomuutta, ankaraa väsymistä, muistamattomuutta, painonnousua ja jopa lapsettomuutta sekä miehillä että naisilla, selittää Hänninen. Myös raajojen ja silmien turvotus voi olla oire sairaudesta.

- Hyvä syy tutkia kilpirauhasen toimintaa on se, jos suvussa tautia esiintyy. Hyvin usein tauti kulkee suvussa, muistuttaa Hänninen.

Kilpirauhassairauksia todetaan yhä useammin nuorilla naisilla ja miehillä. Yllättävän usein lapsettomuuden taustalta onkin löytynyt kilpirauhasen vajaatoimintaa.

- Esimerkiksi miehillä tauti aiheuttaa sen, että siittiöt liikkuvat hitaammin, kertoo Suomen Kilpirauhasliiton puheenjohtaja Kirsti Hänninen.

Moni kilpirauhaspotilas saa avun oikealla lääkityksellä. Osa potilaista käyttää lääkityksen lisäksi myös luontaistuotteita.

Kilpirauhaslääkitystä sai Suomessa viime vuoden loppuun mennessä noin 234 500 henkilöä.

Lähteet: YLE Satakunta