1. yle.fi
  2. Uutiset

Kesäaikana kuunpimennys näkyy huonosti

Kuu pimeni kokonaan keskiviikkona ennen keskiyötä. Kesällä Kuu on kuitenkin vain niin vähän horisontin yläpuolella, ettei pimennystä juuri näe.

Kotimaan uutiset
Kuunpimennys Lähi-Idästä kuvattuna 15. kesäkuuta klo 22.22.
Kuunpimennys Lähi-Idästä kuvattuna 15. kesäkuuta klo 22.22.Reuters

Kuunpimennys on luonteeltaan harvinainen, koska Kuu kulkee radallaan Maan täysvarjon keskiosan läpi. Pimennyksen syvin vaihe alkoi kello 23.13, ja ilmiön täysi vaihe kesti peräti sata minuuttia.

Pilvitilanne näytti iltakymmenen maissa siltä, että pimennyksen saattoi havaita monin paikoin, mutta ongelmana oli se, että Kuu on kesällä niin vähän horisontin yläpuolella, että pimennyksen näkeminen oli vaikeaa. Parhaiten kesäiset pimennykset näkyvät avoimessa merihorisonttimaisemassa.

Kuunpimennys tapahtuu aina täysikuun aikaan. Aurinko, Kuu ja Maa ovat tuolloin likipitäen linjassa, ja auringonvalo valaisee Kuun meille näkyvän pinnan. Kun Kuu lipuu Maan taakse, tapahtuu pimennys.

Jos Kuu näkyy, sen pimennys näkyy kaikkialla samankokoisena, kun taas auringonpimennykset näkyvät erilaisina eri paikoissa, kertoo tähtiharrastaja Veikko Mäkelä tähtitieteen yhdistys Ursasta. Auringonpimennyksessä Kuu heittää varjon Maan pinnalle, mutta varjo ei ole samankokoinen kaikkialla Maassa.

Täydellistä kuunpimennystä voi Suomessa ihmetellä jälleen 10. joulukuuta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi