Hallitusneuvottelijat valmiita vuotuisiin veronkorotuksiin

Jyrki Kataisen (kok.) vielä valmisteilla oleva hallitus varautuu jo tulevien vuosien veronkiristyksiin ja leikkauksiin. Hallitusneuvottelujen johtoryhmä on sopinut, että uusi hallitus huolehtii kaikissa oloissa valtiontalouden tasapainosta. Jos alijäämä kasvaa liian suureksi, hallitus päättää vuosittain uusista veronkorotuksista ja leikkauksista.

Vaalit 2011
Jyrki Katainen
Yle
Jyrki Katainen

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat sopineet pitävänsä huolta valtiontalouden tasapainosta.

Hallitusneuvotteluissa laaditun sopimuksen mukaan Suomen valtion luottoluokitusta ei saa missään oloissa vaarantaa. Jos valtionvelan osuus bruttokansantuotteesta ei käänny laskuun tai alijäämä vakiintuu yli yhteen prosenttiin BKT:sta, tuleva hallitus varautuu kiristämään vyötä vuosittain.

Jos ehdot laukeavat, kansalaisia odottavat uudet veronkiristykset ja leikkaukset nyt hallitusneuvotteluissa sovittujen lisäksi.

Alkoholin, tupakan ja bensiinin verotus kiristyy

Puolet tasapainottamistarpeesta katetaan veroja korottamalla ja toinen puoli valtion menoja ja kuntien valtionapuja leikkaamalla. Tilannetta tarkastellaan valtion talousarvion ns. kehyspäätöksen yhteydessä.

Keinovalikoimassa ovat kaikkien verojen korotukset tuloverotusta lukuunottamatta. Neuvotteluissa on sovittu, ettei työn verotus kiristy, vaikka ansiotaso nousisi. Käytännössä se tietää liki puolen miljardin vuotuisia ansiotuloveron kevennyksiä.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat päättäneet myös, että valmisteveroja kiristetään noin 660 miljoonalla. Se tietänee muun muassa alkoholin, tupakan ja bensiinin hinnankorotuksia. Summa on osapuilleen sama, joka valtion kirstusta jää puuttumaan sen takia, ettei arvonlisäveroa lopulta päätetty korottaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Jyri Rantala