Puolustusvoimat: Kotimaiset asejärjestelmät liian kalliita

Suomessa kehitetyt asejärjestelmät tulevat puolustusvoimien mukaan liian kalliiksi, joten uusia hankintoja tehdään yhä useammin ulkomailta. Kotimaiset alan yritykset taas katsovat hinnan ja laadun olevan kohdallaan.

Kotimaa
Kranaatinheitinjärjestelmä
Nemo-kranaatinheitinjärjestelmäPatria

Tällä viikolla itäisessä Suomessa pyörivässä Pyörremyrsky-sotaharjoituksessa on liikkunut sekä uutta että vanhaa kalustoa. Iso osa puolustusvoimien materiaalista pitää uusia vuosikymmenen loppuun mennessä.

Harjoitusta johtava operaatiopäällikkö kenraaliluutnantti Mika Peltonen katsoo, että uusia aseita on parempi ostaa ulkomailta eikä enää kehittää niitä yhteistyössä suomalaisyritysten kanssa, sillä osa hankinnoista on tullut turhan kalliiksi.

- Ostamme mielellämme kotimaista, jos huoltovarmuus ja kustannustehokkuus sitä puoltavat, mutta suomalaisten asejärjestelmien kohdalla näin on enää harvoin, Peltonen toteaa.

Alan etujärjestöstä todetaan, että kenraalin linjaus ei ole yllätys, sillä puolustusbudjetti tuskin tulee kasvamaan ja Puolustusvoimat ostaa jo nyt suuren osan aseistaan ulkomailta.

"Hinta on kaikille sama"

Muun muassa AMV-ajoneuvon ja AMOS-kranaatinheitinjärjestelmän kehittäneen Patrian markkinointijohtaja Jukka Holkeri katsoo, että suomalaistuotteiden hintakilpailukyky on kohdallaan.

- Me olemme onnistuneet voittamaan monta kansainvälistä kilpailua eli olemme hyvin hintakilpailukykyisiä. Emme ole pyytäneet Suomen puolustusvoimilta sen korkeampaa hintaa kuin ulkomaisilta asiakkailtammekaan, Holkeri kommentoi.

Kenraalin toivomaan suuntaan asehankintoja voi viedä myös EU. Elokuussa voimaan tulevan direktiivin mukaan puolustusvälinehankinnat pitää kilpailuttaa muiden hankintojen tapaan. Tällöin kotimaista ei voi enää suosia.

Patriasta muistutetaan, että asetelmasta voi tulla epäreilu, sillä esimerkiksi Yhdysvallat ei avaa markkinoitaan vapaalle kilpailulle.

Yhdysvallat hallitsee puolta maailman puolustusmarkkinoista, ja maan lainsäädännössä suositaan kotimaista.

Näyttää myös siltä, että EU-maatkin avaavat puolustushankintoja kilpailulle vaihtelevasti. Suomessa asiaa koskeva laki on luonnoksen asteella ja toteutuksen ripeys riippuu uudesta hallituksesta.

Lähteet: YLE Uutiset