Latvian presidentin lausunnot hämmentävät

Latvian uudeksi presidentiksi pari viikkoa sitten valittu Andris Berzins on kohahduttanut latvialaisia maan kansallisia arvoja vähättelevällä lausunnollaan. Latvian suurimpia riippakiviä ovat tulevan presidentin mukaan latvialaisten historiallinen muisti, kieli ja perinteet.

Kuva: Andrejs Strokins / EPA

Entinen pankkiiri ja maan suurinta eläkettä nauttiva Berzins sanoi Latvijas Avize -lehden haastattelussa, että Euroopassa menestyvät parhaiten kansallisista tavoistaan ja perinteistään luopuneet valtiot.

- Avoimessa maailmassa voittavat ne kansat, jotka ovat muuttuneet liikkuviksi ja jotka ovat juurtuneet maahansa löyhästi, Berzins sanoi lehtihaastattelussa.

Berzinsin mukaan menestyvimpiä ovat ne länsimaat, joissa arvostetaan eniten yksilön vapautta lapsuudesta vanhuusikään.

Tuntematon presidentiksi

Latvialainen kääntäjä ja kirjallisuuslehden päätoimittaja Guntars Godins kertoo, että Andris Berzinsin valinta maan keulakuvaksi herätti tuoreeltaan Latviassa tyytymättömyyttä.

- 66-vuotias ex-pankkiiri on enemmistölle täysin tuntematon henkilö, Godins sanoo.

Hänen mukaansa Berzinsin lehti-, tv- ja radiohaastattelut ovat vielä lisänneet tyytymättömyyttä, sillä tulevan presidentin tiedot kansan elinoloista ja asemasta ovat osoittautuneet heppoisiksi.

Latviassa ovat voimistuneet vaatimukset perustuslain muuttamiseksi niin, että jatkossa presidentti valittaisiin suoralla kansanäänestyksellä. Näin presidenttikandidaatteihin päästäisiin tutustumaan nykyistä paremmin.

Nyt maan satajäseninen parlamentti valitsee itsenäisesti presidentin neljäksi vuodeksi.

Tulossa paljastuskirja

Andris Berzinsin valinta Latvian uuden itsenäisyyden ajan kolmanneksi presidentiksi liittyy käynnissä olevaan korruptionvastaisen viraston laajaan lahjonta- ja rahanpesututkimukseen.

Väistyvä presidentti Valdis Zatlers haluaisi hajottaa korruptionvastaista tutkimusta jarruttavan parlamentin. Parlamentti hajotetaan, jos heinäkuussa järjestettävän kansanäänestyksen tulos tukee Zatlersin kantaa.

Parlamentin enemmistö suuttui Zatlersin yllättävästä päätöksestä ja valitsi hänen tilalleen oligarkkeja lähellä olevan Berzinsin.

Latviassa kirjoitetaan parhaillaan pikavauhduilla kirjaa, joka ruotii Aivars Berzinsin elämän tähänastisia vaiheita. Bersins johti aiemmin Unibankia, joka siirtyi myöhemmin ruotsalaisen SEB-pankin omistukseen.

Pian presidentintehtävät vastaanottava Berzins oli Latvian rahamaailman keskiössä juuri siihen aikaan, kun maan talouselämä ylikuumeni ja valtio romahti vararikon partaalle. Latvia yrittää nosta jälleen jaloilleen mm. Maailmanpankin ja Euroopan komission myöntämien miljardilainojen avulla.