Merirosvo Mustaparran lippulaivasta löytyi kekseliäitä aseita

Yhdysvaltain rannikolta löytynyt laivanhylky on varmistunut yhdeksi maailman kuuluisimmista merirosvoaluksista, kapteeni Mustaparran lippulaivaksi. Tutkimuksissa on saatu myös uutta tietoa aseista, joilla Mustaparta pelotteli uhrejaan 300 vuotta sitten.

kulttuuri
Johnny Depp merirosvo Jack Sparrow'n hahmossa työntämässä venettä siniseen mereen hohtavanvalkoiselta hiekkarannalta.
Johnny Depp on saanut Mustaparrasta vinkkiä Pirates of the Caribbean -elokuvien merirosvohahmoonsaDisney Enterprises

Yhdysvaltalaiset historioitsijat ja meriarkeologit ovat tulleet vuosien tutkimusten jälkeen siihen tulokseen, että Pohjois-Carolinan edustalta löytynyt alus todellakin on kapteeni Mustaparran lippulaiva Queen Anne’s Revenge.

Tutkijoiden mukaan aluksessa oli 24 kanuunaa. Neljä löytyi ladattuina, ja yhdessä oli pienempiä kuulia pääkuulan edessä, mikä teki siitä varsinaisen voima-aseen.

Arkeologit ovat löytäneet jälkiä myös toisesta viritelmästä, jonka on täytynyt herättää kauhua Mustaparran uhreissa. Siinä kaksi kanuunankuulaa oli yhdistetty rautatangolla tai -ketjulla. Lyhyen kantaman laukaus aikansa rypälepommilla teki mastoille suurta tuhoa, tutkijat sanovat.

Heillä on näyttöä myös Mustaparran käsikranaateista: raudan- ja lasinkappaleiden ja ruudin sekoituksesta pulloissa joihin lopuksi pujotettiin sydänlanka.

Merirosvot eivät pyrkineet upottamaan kauppa-aluksia, vaan pelottelemaan niiden miehistön niin, että se luopui lastista. Siihen tarkoitukseen nyt löydetyt välineet olivat tutkijoiden mukaan omiaan.

Mustaparta elää tarinoissa ja elokuvissa

Britanniassa Bristolissa syntyneen Edward Teachin eli Mustaparran lippulaiva oli alkujaan ranskalainen orjalaiva La Concorde. Mustaparta kaappasi sen Martiniquen lähellä vuonna 1717 ja antoi sille uuden nimen, Queen Anne’s Revenge, "Kuningatar Annan kosto". Mustaparran laivastossa purjehti myös kolme muuta alusta.

Pitkään Mustaparta ei lippulaivaansa saanut pitää. Se upposi Beaufortin vesiin jo kesällä 1718. Viisi kuukautta myöhemmin hän kuoli itsekin taistelussa ja hänen päätön ruumiinsa heitettiin mereen. Hänen maineensa jäi kuitenkin elämään romantisoiduissa merirosvotarinoissa ja -hahmoissa, muun muassa viime vuosien Pirates of the Caribbean -elokuvissa.

Aluksen hylky peittyi pian hiekkaan, mikä auttoi sen säilymisessä nykypäivään. Vuonna 1996 se löytyi, vain runsaan puolentoista kilometrin päästä rannasta. Tutkijat ovat kuitenkin olleet tähän asti hyvin varovaisia julistamaan, että hylky todellakin on Queen Anne's Revenge.

15 vuoden aikana merestä on nostettu kymmeniä tuhansia esineitä nauloista kanuunoihin. Monista on löytynyt jopa valmistajan merkki, jolla on voitu varmistaa aluksen aika ja alkuperä. Lähiviikkoina on määrä nostaa yli tuhannen kilon painoinen ankkuri.

Uusimmista tutkimuksista kertovat muun muassa The Sacramento Bee (siirryt toiseen palveluun) ja Discovery News (siirryt toiseen palveluun) -verkkolehdet.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Anniina Wallius