Tuntematon mestari Pavel Filonov esillä taidemuseo Kumussa

Tallinnan KUMU-taidemuseo on järjestänyt näyttelyn Pietarissa sijaitsevan Venäjän Valtion venäläisen taiteen museon kanssa ensimmäistä kertaa Viron itsenäistymisen jälkeen. Näyttely esittelee vähemmän tunnetun venäläisen avantgardistin Pavel Filonovin elämää ja teoksia. Filonov loi aikanaan oman "analyyttisen taiteen"-koulukunnan.

kulttuuri
Lähikuva Pavel Filonovin maalauksesta.
YLE

Pavel Filonov on vähemmän tunnettu suuruus venäläisten avantgardistien joukossa. Toisin kuin aikalaisensa vaikkapa Malevitš tai Kandisnky hän ei luonut suhteita Venäjän ulkopuolelle. Hän erosi joukosta muutenkin.

- Muut avantgardistit ihailivat uuden vuosisadan kehitystä, kaupunkeja, kaupungin rytmejä. Filonov oli sitä mieltä, että sellainen on ihmiselle haitallista. Hän kuvasi mieluummin luontoa ja inhimillistä kärsimystä sekä muita sosiaalisia, jopa historiallisia aiheita, kertoo taidemuseo Kumun johtaja Anu Liivak.

Yksityisestä yleiseen

Avantgardistien pelkistetty kuvakieli ei ollut sekään Filonoville tyypillistä. Hän halusi kuvata kohteensa "atomi atomilta" , aloittaa yksityiskohdasta ja siirtyä siitä yleiseen.

- Filonovin mielestä taiteilijan pitää työskennellä luonnon lailla. Taiteilijan pitää luoda uudelleen kuvaamansa kohteet. Filonov rakensi kuvansa pienistä yksityiskohdista, jotka liittyvät toisiinsa. Hän maalasi tällä tavalla myös muotokuvat, kuvailee Valtion venäläisen taiteen museon tutkimusosaston apulaisjohtaja, Jevgenia Petrova.

Filonov kutsui menetelmäänsä orgaaniseksi tai analyyttiseksi taiteeksi. Hän oli ehdoton myös askeettisessa yksityiselämässään, silti hänellä oli joukko seuraajia. Yksikään heistä ei menestynyt.

- Hänen oppilaansa vain toistivat hänen tyyliään, eivätkä luoneet mitään omaa. Osa vaihtoi lopulta tyylisuuntaa kokonaan, kertoo Petrova.

Neuvostotaide ei suosinut avantgardisteja

Pavel Filonov oli täysin rinnoin mukana Venäjän vallankumouksessa. Mutta vallankumous söi lapsensa - taidemaailman vapaus oli pian mennyttä. Kun sosialistinen realismi Stalinin aikaan julistettiin ainoaksi oikeaksi taiteeksi, moni avantgardisti painui maan alle. Suuriäänisimmät kyyditettiin Siperiaan ja monia kohtasi karu loppu.

Filonov itse kohtasi luonnollisen kuoleman, mutta karu oli hänenkin kohtalonsa. Hän menehtyi nälkään Leningradin piirityksen aikaan 1941. Filonovin teoksille kävi paremmin. Taiteilijan sisko vei ne venäläisen taiteen museoon turvaan ja 1980-luvun lopulla työt palasivat päivänvaloon.

Vähemmän väärennöksiä

Venäläiset avantgardistit ovat taideväärentäjien suosiossa. Teoksia ei Neuvostoaikaan luetteloitu, joten väärennöksiä on vaikea todistaa vääriksi. Myös Filonovia on väärennetty.

- Eräs tapaus tiedetään, jossa Sotheby´s myi yhden väärän Filonovin. Tapausta puitiin oikeudessa, kertoo Anu Liivak.

Filonovin taide on kuitenkin vaikeampaa väärennettävää lukuisten yksityiskohtien vuoksi kuin monien muiden avantgardistien. Hänen työnsä ovat lisäksi vähemmän tunnettuja kuin aikalaistensa.

Pavel Filonov. Venäläinen avantgarde ja siitä eteenpäin-näyttely on avoinna Tallinnan Kumu-museossa 18.9.2011 saakka.

Lähteet: YLE Uutiset / Päivi Puukka