1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Gaddafi suostuvainen valvottuihin vaaleihin

Libyan johtaja Muammar Gaddafi on poikansa mukaan ilmaissut suostuvansa kansainvälisesti valvottuihin vaaleihin. Vaalit voitaisiin järjestää kolmen kuukauden kuluessa tai viimeistään vuoden loppuun mennessä.

kansannousut
Libyan johtaja Muammar Gaddafi istuu sohvalla.
Libyan johtaja Muammar Gaddafi Tripolissa 12. kesäkuuta.EPA / FIDE Press Service

- Kansanäänestykset eivät kosketa vallankumouksen johtajaa, asetteli puolestaan sanansa Libyan pääministeri Al-Baghdadi Ali Al-Mahmudi, kun häneltä kysyttiin Gaddafin mahdollisesta häviöstä vaaleissa.

Italialaiselle Corriere della Sera -sanomalehdelle antamassaan haastattelussa Gaddafin vanhin poika Saif al-Islam kuitenkin sanoo, että Gaddafin ehtoina vaaleille ovat läpinäkyvyys ja kansainvälinen valvonta.

Valvojina voisivat toimia Euroopan unioni, YK, Afrikan unioni ja jopa Nato, joka on taistellut Gaddafin joukkoja vastaan.

Saif al-Islam Gaddafi sanoo, että hänellä ei ole epäilystäkään, etteikö Libyan kansa seisoisi hänen isänsä Muammar Gaddafin takana vaaleissa.

"Gaddafi ei kuulu demokratiaprosessiin"

Libyan kapinalliset pitävät Gaddafin pojan tarjousta ajanhukkana.

- Saif al-Islam ei ole asemassa, jossa hän voisi tarjota vaaleja. Libyaan saadaan vielä demokratia, mutta Gaddafi ei ole siinä mukana, sanoi kapinallisten tiedottaja Jalal el-Gallal uutistoimisto Reutersille.

Yhdysvaltojen mukaan tarjous vaaleista tuli liian myöhään.

Pojan mukaan Gaddafi olisi valmis astumaan syrjään mahdollisen vaalitappion sattuessa, mutta ei lähtemään maanpakoon.

Yhteenotot Libyassa kapinallisten ja Gaddafille uskollisten joukkojen välillä jatkuvat. Libyan pääministeri on asettanut rauhan ehdoksi Naton iskujen loppumisen. Naton mukaan pommitukset jatkuvat niin kauan, että Gaddafi siirtyy pois vallasta.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi