1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huuliharppu

Aimo on huuliharpun mestarisoittaja

Outokummussa asuu mies, jolla on hallussaan huuliharpunsoiton Suomen mestaruus. Vuosi sitten saatu pronssi kirkastui tänä vuonna kullaksi, kun Aimo Kinnunen pokkasi viime viikonloppuna Suomen mestaruuden.

Kuva: YLE / Milla Holm

Huuliharpunsoiton SM-kilpailu kisattiin 10.-12.6.2011 Haapamäen Höyryveturipuistossa. Kilpailussa jokainen osallistuja soitti kaksi erityylistä sävellystä. Aimo Kinnunen vei voiton perinteisillä kansansävelmillä Saunavihdat ja Naapurin Kaisa.

- Kansansävelmä Naapurin Kaisa oli varmaan loppusinetti ja tuomaristo katsoi, että Ami taitaa osata soittaa.

Huuliharppu lahjaksi

Aimo Kinnunen sai ensimmäisen huuliharppunsa syntymäpäivälahjaksi 13-vuotiaana Helsingissä asuvalta tädiltään. Hän kertoo avanneensa huuliharppulaatikon ja löysi sieltä kiiltävän Olympia-merkkisen soittimen.

- Minä olin kai kymmenen senttiä maasta ilmassa, kun hypin onnesta. Minä sain huuliharpun! Siitä se innostus sitten alkoi. Minä ajattelin, että jospa minä hyvinkin oppisin soittamaan.

Ensimmäisellä huuliharpullaan Aimo Kinnunen oppi soittamaan Merimiesvalssin ja siitä miehen soittajan ura lähti käyntiin. Nykyisin mies kiertää keikkailemassa ympäri Pohjois-Karjalaa ja Etelä-Savon puolella. Välillä soittokeikat vievät maan rajojen ulkopuolelle. Esimerkiksi Saksassa suomalaiset kansansävelmät ja huuliharpputaidot ovat arvossaan.

Aimo Kinnunen on kotoisin Heinävedeltä, mutta hän muutti viime syksynä parempien palvelujen perässä kulttuurikaupunkina tunnettuun Outokumpuun.

Aliarvostettu soitin

Aimo Kinnunen harmittelee, että edelleenkin huuliharppu on aliarvostettu soitin. Monesti kuulee puhuttavan, että sellainen se on, lasten leikkisoitin johon vain puhallellaan.

Vuosikymmeniä huuliharppua soittaneena Kinnunen osaa arvostaa tätä pientä, mutta mukavasointista soittopeliä.

- Minä olen aina verrannut sitä, että sehän on kuin sotilaan virsikirja - sopii povitaskuun. Eikä tarvitse isoa roudariryhmää olla mukana, kun lähtee keikalle.