Hyppää sisältöön

Kalastaja toivoo vesien lämpenevän

Päijänteen vedet ovat jäähtyneet hellejakson jälkeen. Ammattikalastaja Veli Heinonen kertoo, että pintavedet ehtivät helteillä jo lämmetä +20 asteen vaiheille, mutta ovat taas jäähtyneet paikoin +12-14 asteen tienoille. Kalastajille se tarkoittaa saaliin ennakoinnin vaikeutumista.

Kuva: YLE / Tanja Perkkiö

- Päijänteen vedet olivat pitkään kylmiä, kunnes hellejakso lämmitti ne. Nyt ne ovat taas jäähtyneet jopa huomattavasti, kertoo kalastaja Veli Heinonen Padasjoelta.

Viime yönä Heinosen saaliissa oli 80 prosenttia muikkua, loput haukea, lahnaa, siikaa, kuoretta ja ahventa.

- Kalat käyttäytyvät eri tavalla, kun tuulet kuljettavat lämpimien pintavesimassojen mukana planktonin menneessään. Kaloja on silloin vaikeampi tavoittaa, kertoo Heinonen.

Kalat saattavat uida mataliinkin vesiin, kun vedet ovat kylmiä.

- Ei mitään hirveän kuumaa tarvitse tulla, kunhan tilanne vakiintuisi. Nyt saalista on vaikea ennakoida, ei voi luvata etukäteen mitä saa.

Saalis arvaamaton

Sulan veden troolauskausi on kestänyt kolmisen viikkoa, saalit ovat olleet normaaleja. Nyt koleus on tehnyt tilanteen arvaamattomaksi.

- Heinä-elokuussa tilanne jo vakiintuu. Silloin voidaan myydä etukäteen vaikkapa 500 kiloa kalaa, joka ui vielä järvessä. Se määrä voidaan sitten käydä yöllä kalastamassa ja toimittaa kauppoihin, kuvaa kalastajan ympäripyöreää työpäivää yli 40 vuotta Padasjoelta Päijänteellä kalastanut Veli Heinonen.

Heinonen kalastaa poikansa kanssa kuutena päivänä viikossa. Illalla lähetään vesille, saalis tuodaan satamaan yhden-kahden aikoihin yöllä ja käsittelyn jälkeen se lähtee omalla jakeluautolla Lahteen, josta puolestaan jo aamuksi kauppoihin Lahden, Hämeenlinnan, Kouvolan ja Riihimäen alueella.

Sisävesikala käy kaupaksi

- Kysyntää on enemmän kuin kalaa saadaan, iloitsee Heinonen.

Kalan hinnasta hän sanoo, että on pyrkinyt siihen, että kun toimittaa hyvälaatuisen yöntuoreen kalan tukkuportaaseen, siitä saa myös hyvän hinnan. Näin ei tarvitse nostaa saalismäärää. Periaatteella on tultu toimeen ja menty eteenpäin, sanoo Veli Heinonen.