Sodankylä-palkinto Oulun elokuvakeskukselle

Sodankylän elokuvajuhlat on myöntänyt palkinnon suomalaiselle henkilölle, joka on työllään merkittävästi edistänyt kotimaista elokuvakulttuuria. Huomionosoitus jaettiin tänä vuonna 24. kerran.

Elokuvateatterit & elokuvien esittäminen

Oulun Elokuvakeskuksen toiminnanjohtajalle Sauli Pesoselle palkinnon luovutti torstaina festivaalin taiteellinen johtaja Peter von Bagh.

Oulun Elokuvakeskus oli lajissaan Suomen ensimmäinen. Keskus perustettiin vuonna 1973. Näkyvin osa Oulun Elokuvakeskuksen toimintaa on vuotuinen Oulun lasten- ja nuortenelokuvien festivaali.

Ympärivuotisesti Oulun kaupungin elokuvakulttuuria ylläpitää arthouse-elokuvateatteri Studio, jonka ohjelmistosuunnittelusta Sauli Pesonen vastaa. Studiossa pyörivät Kansallisen audiovisuaalisen arkiston esityssarjat sekä elokuvakerhojen ELina ja Kultalampi ohjelmistot. Elokuvakeskuksen elokuva-aiheinen erikoiskirjasto ja filmiarkisto kuuluvat maan laajimpiin.

Elokuvasihteerinäkin toimiva Sauli Pesonen hoitaa Pohjois-Pohjanmaan alueen 42 kunnan maakunnallista elokuvaneuvontaa. Pesonen luennoi elokuvasta kunnissa, yhdistyksissä ja kouluissa. Pesonen on myös vetänyt elokuvaseminaareja ja -tapahtumia sekä toiminut tuomarina muun muassa Tampereen elokuvajuhlien ja Oulun musiikkivideofestivaalin kilpailussa.

Lähteet: YLE Lappi