Tuomas Holopainen: Pesäpalloa, kalastusta ja odotusta

Nightwishin Tuomas Holopainen nauttii kesästä kotonaan Kiteellä pesäpalloa seuraten ja kalastaen. Uusi levy Imaginarium on jo käytännössä valmis, masterointi tehdään vielä elokuussa. Levyn julkistaminen tapahtuu kuitenkin vasta ensi vuoden tammikuussa, sillä bändin elokuva saadaan valmiiiksi vasta ensi keväänä.

Kotimaa
Tuomas Holopainen Kiteen pesäpallokatsomossa.
YLE / Tapio Laakkonen

Nightwishin sielu ja biisintekijä Tuomas Holopainen rentoutuu kesän kotimaisemissa Kiteellä. Ohjelmassa on monia supisuomalaisia kesänviettotapoja.

- Kotona oleilu, saunominen, grillaaminen, vesihiihto, kalastus, kavereiden kanssa hengailu ja pesäpallo, siinä tärkeimmät. Kalastan virvelillä tai uistellen. Kotirannassa on vene, jossa 40-heppainen perämoottori. Keskimäärin joka toisella reissulla saan hauen ja pari ahventa. Yleensä syön ne itse, riippuu kalansaaliin määrästä.

Tuomas tunnustaa grillaavansa kesällä tosi paljon, mutta muuta kuin makkaraa. Itse marinoitua lihaa ja kalaa on useimmiten ruokalistalla.

Vieraita kaukaakin

Holopaisen koti sijaitsee Kiteellä, Pyhäjärven rannalla. Paikka kiinnostaa edelleen ohikulkevia. Ihmisten kiinnostusta Tuomas pitää ymmärrettävänä ja imartelevanakin, mutta myös vähän pelottavana. Vuosi sitten vieraita tuli jopa Brasiliasta saakka.

- Ihmisiä tulee ja he ovat yleensä hyvin uteliaita kohteliaita. Jengi ajelee ohi ja tulee räpsimään kuvia. Viime kesänä tuli äiti ja tytär -kaksikko Brasiliasta saakka. Itse en ollut paikalla, harmi. Veli sattui olemaan paikalla ja otti heidät vastaan. Sitten he olivat ottaneet valokuvia veljen kanssa, olivat tietysti molemmin puolin vähän pahoillaan.

Pesäpallojuniori

Tuomas Holopainen on pesäpallon ystävä. Nightwishilä on kummipelaaja Kiteen Pallon joukkueessa. Ensimmäinen kummipelaaja Topi Hurskainen loukkaantui kuitenkin ennen kauden alkua, joten hänen tilalleen tuli Juhani Myyryläinen. Nightwish on tukenut taloudellisesti Kiteen Palloa ja bändi on myös teettänyt yhteisen fanipaidan KiPan kanssa.

- Pesäpallo on niin suuri osa kiteeläistä kulttuuria, pidän sen tukemista hyvin luonnollisena. Olen myös itse pelannut juniori-ikäisenä pesäpalloa Kiteen Pallon riveissä. Samoin rumpali Jukka Nevalainen on ansioitunut pesäpallojuniori nuoruusvuosiltaan. Hänellä on jopa pari suomenmestaruutta junnukausilta.

Tuomas pyrkii katsomaan niin monta pesäpallo-ottelua kuin ehtii, tältä kaudelta takana on kolme katsottua ottelua.

Levy odottaa elokuvaa

Tuomas Holopaisen parin vuoden takainen idea elokuvasta muuttuu todeksi parhaillaan. Tällä hetkellä ohjaaja Stobe Harju ja tuottaja Markus Selin ovat etsimässä maailmalla näyttelijöitä ja kuvauspaikkoja. Pääosan esittäjä on jo löytynyt, mutta nimeä ei vielä voida kertoa julkisuuteen, sanoo Holopainen.

Bändin kuvaukset on tarkoitus tehdä syyskuussa. Tuomas ei olisi halunnut itseään ja bändiä kuviin, mutta ohjaaja ja tuottaja halusivat, niinpä Nightwishin jäseniä nähdään pienissä sivurooleissa ja kenties myös soittamassa valkokankaalla. Elokuvan tarvitsemat tietokoneohjelmoinnit on aloitettu jo kuukausia sitten.

Imaginarium -elokuvan julkaisu on suunniteltu keväälle 2012. Levy pystyttäisiin julkaisemaan jo vaikka heti, mutta pyritään siihen, että elokuvan ja levyn julkaisun välillä on aikaa korkeintaan muutama kuukausi, sanoo Holopainen.

Taloudellinen vastuu bändillä

Nightwish kantaa itse suurimman taloudellisen vastuun elokuvan tekemisessä. Imaginarium sai tuotantotukea elokuvasäätiöltä kesäkuun alussa 400 000 euroa. Tuolla summalla saadaan aikaan kuitenkin vain noin kahden viikon kuvaukset, joten leijonanosa elokuvan budjetista tulee Nightwishin yhtiön Scene Nationin sekä Holopaisen oman tuotantoyhtiön pussista. Mukana on myös muutama sponsori. Elokuvan koko budjettia Holopainen ei paljasta, mutta kertoo, että summa on suomalaisittain hyvin suuren budjetin elokuva.

Uusi äänilevy ei tule aivan yhtä kalliiksi kuin edeltäjänsä Dark Passion Play, jonka tekeminen maksoi noin miljoona euroa. Säästöjä bändi sai muun muassa tekemällä joitakin äänityksiä kotistudiossa ja vaihtamalla lontoossa Abbey Roadin studiot hiukan edullisimpiin vastaaviin. Rahaa kuiten paloi kiitettävästi, sanoo Holopainen.

- Kyllä se kuitenkin on melko suolainen hinta ja pelkkää levyaudiota tehdessähän meni kokonainen vuosi.

Lokakuussa maistiaisia

Maistiaisia uudelta levyltä saataneen loka-marraskuussa, jolloin uutukaiselta lohkaistaan single. Pitkäsoiton tarkkaa julkaisupäivää ein ole lyöty lukkoon, sillä se riippuu myös ulkomaisten levy-yhtiöiden aikatauluista. Näillä näkymin päivä on tammikuun alkupuolella.

Viikko sitten Tuomas kuunteli ensimmäistä kertaa itse levyn läpi.

- Kuuntelin levyn ensimmäistä kertaa itse läpi. Sama vanha klisee tuli mieleen: Siihen ei saanut mitään otetta, tuntui jotenkin tyhjälle. Onneksi lähipiirissä on ihmisiä, jotka ovat sanoneet, että tämä on hieno seikkailu korville. Pakko uskoa että hyvä siitä tuli.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Tapio Laakkonen