K3-taloista halutaan uusia rintamamiestaloja

Suomen Kulttuurirahasto on teettänyt ilmaiseksi jaeltavat suunnitelmat viidestä teollisesti valmistettavasta pientalosta, joista se toivoo tulevan suosiossa rintamamiestaloihin verrattavia. Hankkeen tavoitteet kiteytyvät kolmeen k-kirjaimella alkavaan sanaan: kaunis, kestävä ja kohtuuhintainen eli K3.

kulttuuri
Havainnekuva arkkityyppitalosta.
Kaksikerroksisen arkkityyppitalon perusmuoto sitoutuu suomalaiseen rakennusperinteeseen ja kauneuskäsitykseen.Suomen kulttuurirahasto

- Tavoitteenamme on edistää arkkitehtikunnan ja pientaloteollisuuden yhteistyötä sekä osallistua talkoisiin, joilla vähennetään asumisesta aiheutuvia ilmastopäästöjä, sanoo Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava.

Talojen suunnittelussa on ajateltu ympäristöä säästävää elämäntapaa. Suunnitelmissa on kiinnitetty huomiota rakentamisen laatuun ja asumisterveyteen.

Luonnonmukaisissa pientaloissa on painovoimainen ilmanvaihto, ulkovaipan rakenteet on toteutettu ilman muovista höyrynsulkua ja lähes kaikki materiaalit ovat uusiutuvia. Päästövähennyksiä tavoitellaan lämmitystapavalinnoilla, minimoimalla sähkölaitteiden määrä ja suosimalla vähäpäästöisiä materiaaleja.

- Tämä on kehitystyön ensimmäinen askel. Hankkeestamme tulee merkittävä, jos tällaisia taloja rakennetaan satoja tai tuhansia, Arjava arvioi.

Rintamiestalot ohjasivat ajatuksia

Suomen Kulttuurirahasto on lunastanut arkkitehdeiltä talosuunnitelmien kaikki oikeudet ja tarjoaa niitä vapaasti ja ilmaiseksi käytettäviksi sekä yksityisesti että elinkeinotoiminnassa. Ensimmäiset uudet tyyppitalot on tarkoitus rakentaa Länsi-Uudenmaan Raaseporiin, Billnäsin ruukin alueelle.

Tyyppitalot muistuttavat ulkoisesti suomalaisille niin tuttuja rintamamiestaloja, jotka syntyivät aikoinaan suureen asuntotarpeeseen. Vaikka uuden tyyppitalon avainsana onkin nyt ekologisuus, myös vanhojen rintamamiestalojen ratkaisut heijastuvat uusien talojen suunnitelmissa.

- Rintamamiestalomuotohan on hyvin ekologisesti tehokas, kompakti neliömäinen pohja. On ihan fakta, että rintamamiestalon nimi on esiintynyt tässä pitkin matkaa. Ehkä se on myös johtanut suunnittelijoiden ajatuksia, Antti Arjava sanoo.

Rintamamiestalojen suuntaan ajatuksia johdatti myös se tavoite, että uusien suunnitelmien piti sopia aiempaan rakennettuun maisemaan.

Lähteet: YLE Uutiset, Radion kulttuuriuutiset