Tutkijat ennustavat auringonpilkkujen katoavan vuosiksi

Aurinko on vaipumassa horrokseen, arvelevat amerikkalaistutkijat. Tutkijat ovat yllättyneitä tuloksista, joiden mukaan Auringon aktiivisuus on vähenemässä. Auringonpilkut vähenevät tai saattavat kadota jopa vuosiksi, tutkijat päättelevät.

tiede
Erikoiskameralla otettu kuva auringosta
NASA

Kolmen erillisen tutkimuksen tulokset osoittavat, että vaikka auringonpilkkujen määrä lähestyy maksimia vuoteen 2012 mennessä, Auringon aktiivisuus vähenee seuraavan kierron aikana.

Auringon aktiivisuus vaihtelee 11 vuoden jaksoissa.

Tutkijoiden mukaan Auringon aktiivisuus saattaa tauota kokonaan seuraavien jaksojen aikana. Syytä Auringon käyttäytymiseen ei tiedetä.

- Tämä on erittäin epätavallista ja odottamatonta, hämmästeli avaruustutkija Frank Hill.

Auringon aktiivisuuden vähentyminen saattaisi johtaa ilmaston hetkelliseen kylmenemiseen. Kun Aurinko viimeksi oli lepotilassa 70 vuoden ajanjaksolla 1645 - 1715, ilmasto kylmeni niin paljon että seurauksena oli pieneksi jääkaudeksi kutsuttu jakso.

Auringonpilkkujen katoaminen ei kuitenkaan tutkijoiden mielestä ole dramaattinen asia Maapallon kannalta. Aktiivisuuden vähentyminen saattaisi hidastaa ilmastonmuutoksen muutoin tuomaa lämpenemistä. Lisäksi muun muassa satelliiteissa ja GPS-järjestelmissä olisi vähemmän häiriöitä.

Lähteet: AP, AFP