Lapsijengien ryöstöaalto ihmetyttää

Helsingissä ilmennyt nuorisojengien ryöstöaalto on ilmiönä varsin poikkeuksellinen, arvioi nuorisotutkija. Poliisin tietoon on tullut kevään ja kesän aikana jo sata tapausta, joissa uhrilta on vaadittu rahaa väkivaltaa käyttämällä tai sillä uhkaamalla. Nuorimmat ryöstöjen tekijät ovat olleet vasta 12-vuotiaita.

Kotimaa
Yle

Kampin kauppakeskuksessa haastatellut nuoret eivät olleet itse todistaneet väkivaltaista ryöstelyä. Uutista pidettiin kuitenkin varsin uskottavana, ryöstelijöiden nuoresta iästä huolimatta. Kauppakeskuksessa aikaa viettäneet Julia ja Paula arvelivat ryöstelyn syyksi huonoja kotioloja tai itsetunto-ongelmia.

- Aika hurjalta kuulostaa, varsinkin kun tekijät ovat noin nuoria. Veikkaan, että syynä on huono kohtelu kotona. En keksi mitään muutakaan syytä, Julia sanoo.

- Huono itsetunto. On paha olla, ja sitä pahaa oloa puretaan muihin ihmisiin, Paula pohtii.

Tuntemattomiin kohdistuva väkivalta harvinaista

Poliisi kuvaa ryöstöaaltoa poikkeukselliseksi. Mutta kertooko se lisääntyneestä väkivallasta, sitä on nuorisotutkija Tomi Kiilakosken mukaan mahdoton sanoa. Nuorten tekemää väkivaltaa ei juuri tutkita, ja vain pieni osa tapauksista päätyy poliisin tilastoihin.

Tuntemattomiin henkilöihin kohdistuva, summittainen väkivalta on Suomessa joka tapauksessa varsin poikkeuksellista.

- Tyypillisesti väkivalta kohdistuu kavereihin, perheenjäseniin tai kilpaileviin nuorisoryhmiin. Tässä mielessä nämä tapaukset kertovat uudesta ilmiöstä, Kiilakoski sanoo.

Väkivaltavideot leviävät sosiaalisessa mediassa

Tukijan mukaan kyseessä saattaa olla niin kutsuttu copycat-ilmiö: ryöstöjen määrä lisääntyy, kun niistä puhutaan julkisuudessa. Myös sosiaalinen media vahvistaa vaikutusta, kun Facebookissa levitetään esimerkiksi tappeluvideoita.

- Jotkut tutkijat ovat uumoilleet, että syynä on väkivallan arkipäivästyminen tai sen tuleminen ikään kuin osaksi normaalia keinovalikoimaa. Varmuutta tästä ei silti ole. Sen me kuitenkin tiedämme, että väkivalta on osa nuorten kokemusmaailmaa ja tietyissä paikoissa väkivallan uhka on merkittävä, Kiilakoski sanoo.

Tutkija muistuttaa, että useimmat nuorten maailman ilmiöt leviävät isoista kaupungeista pienempiin. Helsingissä tapahtuva ryöstöaalto saattaa siis ennakoida muualla Suomessa myöhemmin seuraavaa kehitystä.

Lähteet: YLE Uutiset / Annastiina Heikkilä