1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. makkarat

Palkittu makkaramestari piti päänsä: vuohenjuustomakkara upposi kansaan

Moninkertainen Tammelan Makkarafestivaalien voittajamakkaroiden kehittäjä viettelee suomalaisia makkaranpurijoita espanjalaisilla ja kreikkalaisilla mauilla. Työkaverit vastustivat vuohenjuustomakkaraa, mutta mestari piti päänsä.

makkarat
makkaramestari Jussi Ali-Lekkala
YLE / Heidi Kononen

- Meillä koko henkilökunta maistelee savustamosta tulevia uutuuksia, joista sitten kehitetään markkinoille uusi tuote. Viime vuonna monikaan ei tykännyt vuohenjuustomakkarasta, mutta pidin pääni, ja siitä tuli viime vuoden suosituin makkara, muistelee tyytyväisenä Makulihan makkaramestari Jussi Ali- Lekkala.

Vuonna 1991 perustettu Makuliha pitää paikallisen lihatuotannon puolta ja yritys pärjää varsin hyvin makkarakilpajuoksussa. Yritys on jälleen mukana viikonvaihteen makkaramarkkinoilla Tammelassa.

- Olemme pärjänneet kilpailussa laadukkaiden tuotteiden ja uusien ideoiden voimin. Joka vuosi täytyy aina jotain uutta kehittää; olipa se sitten muoto, maku tai nimiseikka, kertoo Ali- Lekkala.

Lihansyöjäkansa luottaa perinteisiin

Suomalaiset käristävät eniten makkaraa juuri ennen juhannusta, myöhemmin kesällä väki siirtyy kokolihapihvien äärelle. Eurooppalaisista suurin makkaramaa on Saksa ja suomalaisten makumaailma ei vielä yllä makkaramestarin mielestä aivan terävimpään kärkeen.

- Makumaailma on aika pliisu, mutta kehittyy onneksi koko ajan. Esimerkiksi kreikkalaista makumaailmaa edustavat makkarat ovat olleet tosi suosittuja alusta lähtien. Ainoa mikä ei pure suomalaiseen on kevytmakkara, naurahtaa Makulihan makkarakeisari Jussi Ali- Lekkala.

Makkara vetää väkeä

Tammelan Makkaramarkkinoiden järjestäjien mukaan tapahtuma on paisunut vuosien saatossa. Suomalaisten suosituin "vihannes" vetää hämäläiseen maalaispitäjään jopa 10 000 markkinavierasta.

Tapahtumanpaikkana on Hakkapeliitantie sekä Tammelan kunnantalon ja liikerakennuksen piha-alueet, joilta löytyy tilaa niin Makkaramestarikisaan osallistuville yrityksille kuin muillekin markkinakauppiaille.

Tammelan Makkaramarkkinat järjestetään tänä vuonna 18. kesäkuuta.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi