Uusi kunnanjohtaja pitäisi Kaavin itsenäisenä

Kaavin kunnanjohtajaksi eilen valittu Ari Sopanen ei kannata kuntaliitoksia. Sopasen mukaan kuntien yhteistyö on kyllä tarpeen, mutta kuntaliitoksen hyödyt varsinkin pienelle kunnalle ovat usein vähäiset.

Kaavi
Kaavin kunnanjohtaja Ari Sopanen
Ylä-Savon Kehitys Oy

Sopanen viittaa kokemuksiin jo toteutuneista kuntaliitoksista.

- Kaavilla on sellainen tahtotila, että kunta tulee säilymään itsenäisenä, ja periaatetasolla minulle ei ole kukaan vielä todistanut sitä, että iso kunta tuo etuja. Meillä on tässä lähialueilla tapahtunut joitakin liitoksia, ja niissä on odotettu etuja mutta koettu menetyksiä, Sopanen sanoo.

Ari Sopanen työskentelee tällä hetkellä Ylä-Savon Kehityksen yhteyspäällikkönä. Työ yritysten parissa on tuonut hänelle elinkeinoelämän osaamista. Tämän Sopanen aikoo jatkossa käyttää Kaavin eduksi.

- Kunnille on annettu perustehtävät, ja kyllähän kunnat tulevat pärjäämään nimenomaan yritysten menestymisen kautta. Kaavissa minua houkutti se, että elinkeinopainotus oli hyvin vahva. Työpaikkoja syntyy ja niitä on helpoin synnyttää toimiviin yrityksiin. Tämä on selkeä alue, jossa Kaavin kunnassa toimitaan jatkossa, linjaa uusi kunnanjohtaja.

Kaavi on vahvasti alkutuotannon ja teollisten työpaikkojen kunta. Kunnassa on kolmisensataa teollista työpaikkaa. Työpaikkoja on tällä hetkellä etenkin metalli- ja kaivannaisteollisuudessa sekä muoviteollisuudessa.

Luikonlahdessa aloittaa lisäksi kuparinrikastamo, joka työllistää muutamia kymmeniä työntekijöitä. Lisäksi Lahtojoella selvitetään timanttikaivoksen mahdollisuuksia.

Sopanen aloittaa kunnanjohtajana Kaavilla todennäköisesti elokuussa.

- Hyvillä mielin olen Kaaville lähdössä. Näyttämisen halu on kova, Sopanen sanoo.

Lähteet: YLE Savo