1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. peruna

Neitsytperunafestivaali messuaa varhaisperunasta

Suomen ensimmäinen neitsytperunafestivaali temmellyttää ihmisiä viikonvaihteessa Turun Varvintorilla. Paikalla on niin musiikillista kuin tiedollista ohjelmaa ja tietysti itse juhlakalun ympärille tehdyn menyyn antimia. Mutta mikä ihme on neitsytperuna?

Jorma Haranen on yksi Kaffeli ry:n varhaisperuna-aktiiveista. Kuva: Iiro Andersson/YLE

Neitsytperunafestivaalia isännöivä Kaffeli ry vaatii vakavissaan parempaa arvostusta - ja parempaa ymmärrystä - varhaisperunalle.

- Euroopassa on monia ruoka-aiheisia festivaaleja: on tryffeli-, parsa- ja mitä milloinkin. Varhaisperuna ansaitsee yhtä suuren arvon ja huomion gourmet-tuotteena, Kaffelin ry:n kokenut ravintoloitsija Jorma Haranen sanoo.

Ihmiset kyllä himoitsevat varhaisperunaa ja eikä hinnastakaan niin tingitä, mutta matkassa on muutama mutka.

- Kaupan keskusliikkeet kuskaavat maahan perunaa Ruotsista ja toisaalta vievät varsinaissuomalaista varhaisperunaa varastoihinsa pääkaupunkiseudulle, missä "varhaisperuna" on juhannukseksi ehtinyt maata viikon päivät, sanoo Kaffeli ry:n Markku Haapio.

Haapio osoittaa moitteen myös ostajalle.

- Asiakkaat kuuluvat vaativan kauppiailta pestyjen varhaisperunoiden myyntiä ja se jos mikä jouduttaa tuotteen laadun menoa.

Pykälää pöytään

Haapio sanoo, että nykyinen varhaisperuna-asetus on liian löyhä. Kaffeli ry näkisi mielellään tiukemmat säännöt sen suhteen, mitä on luvallista myydä varhaisperunana.

Itse sana neitsytperuna on lähtöisin Haapion vanhasta kolumnista, jossa hän leikillään vaati varhaisperunalle hienojen sesonkiherkkujen kaltaista huomiota naisten- ja ruokalehdissä. Neitsytperuna syntyi neitsytoliiviöljyn inspiroimana.

- Vakavissaan sana neitsytperuna voisi kuvata myös tarpeellista pieteettiä raaka-aineen käsittelyssä.

Palanpainikkeeksi tyhjä samppanjapullo

Neitsytperunafestivaali tarjoaa lauantaina ja sunnuntaina asiantuntijoiden esitelmiä, kirjailijakeskustelun, musiikkia (mm. Aura Brass, Shanty Singers, Bill Hota & Pulvers). Tapahtuman avaa kirjailija Kaari Utrio. Kumpanakin päivänä juhlaa pidetään kello 11-19. Tapahtuman hengen mukaisesti perunoita kärrätään koko ajan lisää suoraan pellosta.

Ylimääräisen vetonaulan tarjoaa Forum Marinum. Purjelaiva Sigynillä on nähtävänä Ahvenanmaan Vårdön vesiltä sukellettu muinaissamppanja-aarteeseen kuuluva pullo. Aiemmin pullo on ollut esillä vain Ahvenanmaan maakuntamuseossa ja Tukholmassa.

- Pullon vakuutusmaksu on hiukan korkeampi kuin pelkkä pullopantti, Forum Marinumin Pekka Paasio nauraa.