1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tanssiteatterit

Tanssiteatteri Minimi palaa 20 vuoden taakse

Tanssiteatteri Minimi tuo 20-vuotisjuhlansa kunniaksi Kuopio tanssii ja soi -festivaalille palan nostalgiaa. Ryhmä esittää uusintaensi-illassa vuoden 1990 näytelmän Älä hämäänny auringosta, joka esitetään alkuperäisellä kokoonpanolla.

tanssiteatterit
Älä hämäänny auringosta -näytelmä vuodelta 1990.Tanssiteatteri Minimi

Jean Genet'in romaaniin Piiat pohjautuva Älä hämäänny auringosta oli tanssiteatteri Minimin perustaja Tommi Huovisen sekä kuopiolaisen näyttelijäkaartin ensimmäisiä yhteisiä teoksia vuonna 1990. Näytelmä oli pienimuotoinen huoneteatteriversio. Näytelmässä käsiteltiin yhden iltapäivän tapahtumia suljetussa tilassa juuri tapahtuneen murhan jälkeen. Teos kertoi kotiinsa sulkeutuneiden ihmisten pelon- ja hulluudensekaista todellisuutta.

Nyt 20 vuoden jälkeen sama näytelmä esitetään Kuopion tanssii ja soi -festivaaleilla tutulla kokoonpanolla. Mukana ovat esiintyjät Tommi Huovinen, Johanna Keinänen, Anja Lappi, Liisa Ruuskanen, Marinella Jaskari sekä valo- ja äänisuunnittelija Juha Westman.

Vanhan näytelmän vastapainona Minimi tarjoaa yleisölleen teatterin täysin uutta tuotantoa. Esityksessä on koreografi Jyrki Karttusen teos Lajien synty (2011), joka on Minimin ja Karttunen Kollektiivin ensimmäinen yhteinen tuotanto. Lajien synty on iloinen tribuutti luonnonvalinnassa hävinneille kuvitteellisille olioille. Se käsittelee ihmysyyttä ja nykyhetkeä uusista vinkkeleistä.

Lähteet: YLE Savo

Lue seuraavaksi