Epäonnistumisen pelko ja häpeä vaivaa edelleen työelämässä

Mikkelin 18. kesäpäivillä esitelmöineet nuoret, alle kolmekymppiset Aalto-yliopiston yrittäjyysmaisteriohjelman opiskelijat Tuuti Piippo ja Miika Peltola ovat tutkineet suomalaisen ja amerikkalaisen yritysmaailman suhtautumista epäonnistumiseen liiketoiminnassa.

yrittäjyys
Tuuti Piippo ja Mika Peltonen.
YLE / Pekka Havukainen

Yhdysvaltojen Silicon valeyssa on on tavallista, että tietotekniikan kehittelyssä epäonnistutaan ja tehdään konkursseja. Tuuti Piipon mukaan epäonnistumisia sallitaan ja entisten yrittäjien kokemuksilla on merkitystä.

- Toisaalta ihmiset voivat pudota aivan kodittomiksi, koska Yhdysvalloissa ei ole samanlaista sosiaallista turvaverkkoa kuin pohjoismaissa.

Suomessa pelätään epäonnistumisia

Edellisen laman jälkeen on kehittynyt yrittäjille lainsäädäntö, jolla on mahdollisuus saada yrityksen velat myös velkasaneeuraukseen. Mika Peltolan mielestä kuitenkin suomalaisten yritysten epäonnistumisissa jää vielä jälkeen suuri häpeä, joka on merkityksellisempi kuin esimerkiksi konkurssi.

Tuuti Piippo näkee tärkeä hänen työurallaan olevan kaikkein tärkeitä työn mielekkyys eikä raha. Hän on työskennellyt toimittaja STT:ssa ja valtioneuvoston tiedotusyksikössä. Nyt piipon työkenttänä on tietokonepelit Grey Area Oy:ssa. Yhtiöön ovat sijoittaneet ulkomaiset suuret sijoittajat, koska ovat nähneet suomalaisen Angry Bird-pelin maailman laajuisen menestyksen.

Mika Peltola vetää omaa mainostoimistoa, mutta häntä närästää puheet luovuudesta. Hänen mielestään luovuus on vain mielekästä työntekemistä.

Heidän yhteisenä tavoitteena on julkaista ensi keväänä kirja, jossa eri yrittäjät kertovat kokemuksistaan, epäonnistumsistaan ja niistä selviämisistäan.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus