Hissukseen askartelemalla kansan suosioon

Sodankylän elokuvajuhlat jatkuvat kolmatta päivää. Yksi kotimaisista tekijävieraista on viihdemaailman veteraani Jukka Virtanen, jonka kulttielokuva Pähkähullu Suomi nähdään ison teltan valkokankaalla ensi yönä. Pian 78-vuotias Virtanen kirjoittaa edelleen.

Jukka Virtanen
Jukka Virtanen
Jukka VirtanenMaija-Liisa Juntti / Yle

- Mä tykkään askarrella hissukseen. Nyhjään ruudulliselle paperille lyijykynällä suomennoksia ja hissukseen teen hommia. Kirjoitan myös joka viikko Iltasanomien TV-liitteeseen, kun ihmiset kysyy televisiosta. Se on erittäin hyvä, kun on pakko kirjoittaa, pysyy instrumentti kunnossa, Virtanen sanoo.

1950-luvulla uransa aloittaneen Jukka Virtasen titteliksi sopisi niin toimittaja, laulaja, ohjaaja, käsikirjoittaja, sanoittaja, kääntäjä kuin näyttelijäkin. Yksi on kuitenkin ylitse muiden.

- Kyllä mä kirjailija olen. Se on ollut haave lapsesta asti. Vaikean lukihäiriön vuoksi kirjoittaminen on ollut vaikeaa, mutta nyt se on löytynyt se ”gee”. Parhaillaan suunnittelen taas yhtä kirjaa.

Joutavanpäiväistä näpertelyä

Virtanen sanoo, että hänellä on ollut haaveita, mutta ei koskaan varsinaisia suunnitelmia.

- Näpertelen kaikenmaailman joutavanpäivästä. Se meni aikoinaan sillä lailla hyvällä tuurilla, että pääsin varhaisessa vaiheessa Erik Blombergin elokuvanteon oppiin. Montaa ammattia olen harrastanut, mutta mitään en ole ottanut päätyökseni. Toimeni ovat niin päällekkäisiä, että ne tukevat toisiaan.

Sodankylän elokuvajuhlilla nähdään Virtasen käsikirjoittama ja ohjaama Pähkähullu Suomi. Elokuvajuhlilla ensimmäistä kertaa oleva Virtanen kertoo huvittuneena tavanneensa Sodankylässä tosifanin.

- Pähkähulluun Suomeen salakuljetin asioita. Monet ovat sanoneet näkevänsä elokuvassa esimerkiksi Ranskan uuden aallon vaikutteita. Täällä paikan päällä on saksalainen herra, joka ei ole ikinä käynyt Suomessa eikä osaa suomea, mutta tuntee Spede-tuotannon läpikotaisin ja pitää maailman parhaana elokuvana Pähkähullua Suomea. Kun meidät esiteltiin, hän lankesi eteeni polvilleen ja mä olin aivan hämmentynyt, Virtanen nauraa.

Lähteet: YLE Lappi / Maija-Liisa Juntti