1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. levät

JärviWiki vahvistaa leväseurantaa

Valtakunnallinen leväseuranta on käynnistetty. Virallisten mittauspisteiden lisäksi myös kansalaiset on otettu entistä aktiivisemmin mukaan järvien tilan seuraamiseen Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämän JärviWikin kautta. Kansalalaisten kiinnostus järvien kunnosta on ollut muutenkin viime aikoina nousussa.

levät
Sinilevää ei ole tänä kesänä vielä havaittu Etelä-Savon vesissä
Sinilevää ei ole tänä kesänä vielä havaittu Etelä-Savon vesissä.Veli-Pekka Manninen

Kangasniemen, Pieksämäen ja Mikkelin alueilla sijaitseva Kyyvesi on esimerkki kansalaisten aktivoitumisesta vesien tilan seuraamisessa. Kyyveden pinnan korkeutta ja veden lämpötilaa seurataan virallisen mittauspisteen avulla mutta järvellä on myös yksitoista muuta tarkkailupistettä, joista ovat vastuussa lähiasukkaat.

- Halukkaat ilmoittautuneet ihmiset käyvät mittaamassa näkösyvyyttä ja samalla tekevät myös muita havaintoja, joista tämä leväseuranta on yksi, eli levien runsautta mitataan samalla. Myös muuta tietoa mitataan, esimerkiksi pyydysten limoittumisesta saadaa arvokasta sivutietoa, kertoo hydrobiologi Pekka Sojakka Etelä-Savon Ely-keskuksesta.

Hiljattain avutuneen JärviWikin kautta on mahdollisuus perustaa oma tarkkailupiste, jonka tulokset ovat helposti myös muiden saatavilla. JärviWikistä löytyy esimerkiksi Itä-Suomen kuutisentoistatuhatta järveä. Järvi Wikiin kirjatut tiedot varmennetaan ennen julkaisemista. Perinteiseen malliin Ely-keskukseen voi myös toimittaa edelleen vesinäytteitä.

- Näytteitä tulee sanotaa 20-30 riippuen kesästä, joskus enemmänkin joskus vähemmän. Hyvin erilaisia tölkkejä tulee. Mehän ei tarvita kuin muutama millilitra tuota näytettä mutta ihmiset lähettää valtavia tonkkeja meille sitä vettä, naurahtaa Sojakka.

JärviWiki auttaa myös viranomaisia muun muassa leväseurannassa, kertoo hydrobiologi Pekka Sojakka Etelä-Savon Ely-keskuksesta.

- Viranomaistoimintoketjussa meillä on vaan 17 havaintopaikan järjestelmä, eli kattaa vaan huomattavan pienen osan tämän maakunnan järvistä. Kaikki mikä tulee kansalaisilta tiedonantona, esimerkiksi JärviWikin kautta, lisää meidän kokonaisvaltaista näkemystä järvien tilasta.

Sinilevä aktivoi kansalaiset käytännössä heti jäiden lähdön jälkeen. Viime kesä ei helteistä huolimatta ollut suosiollinen sinilevän kukkimiselle. Tulevaa sinileväkesää ei vielä tässä vaiheessa voi kuin arvailla.

- Ravinteet on yksi sellainen lähtökohta. Viime kesänä ehkä vettä tuli niin vähän valuma-aueille, että ravinteita ei ollut leville käytössä. Kelit on oli muuten suotuisat, lämpöä oli ja valoa ja olosuhteet sopivat, kertoo hydrobiologi Pertti Manninen Etelä-Savon Ely-keskuksesta.

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi