1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vietnam ja Yhdysvallat siivoavat yhdessä Vietnamin sodan myrkkyjä

Vietnam aloittaa yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa kasvimyrkky Agent Orangen jäämien siivoamisen ympäristöstä. Yli 30 vuotta Vietnamin sodan päättymisen jälkeen maat ovat päässeet jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen Yhdysvaltain sodassa käyttämien myrkkyjen vaikutuksista. Tämä on ensimmäinen kerta, kun maat tekevät yhteistyötä siivotakseen sodan jälkiä.

Sotilaat ovat aloittamassa puhdistamisurakkaa Da Nangin lentokentän lähellä Vietnamissa17.6.2011. Kuva: Reuters

Puhdistaminen aloitetaan entisestä Yhdysvaltain sotilastukikohdasta Keski-Vietnamissa, jossa myrkkyä säilytettiin sodan aikana.

Vietnamin puolustusministeriö aloittaa työn, Yhdysvaltain lähetystö Hanoissa on kommentoinut. Sen jälkeen maat poistavat yhteistyössä dioksiinia maaperästä. Tämän vaiheen on tarkoitus alkaa ensi vuonna.

Yhdysvaltain ilmavoimat ruiskutti miljoonia litroja kemikaalia Etelä-Vietnamiin tuhotakseen viidakon lehtipeitteen, jonka suojiin sissit onnistuivat piiloutumaan hyvin.

Saastuneet alueet hiertäneet välejä pitkään

Agent Orangessa käytetty dioksiini on yhdistetty muun muassa syöpiin. Vietnamin saastuneet alueet ovat säilyneet vaikeana aiheena maiden välisissä suhteissa.

Yhdysvallat väitti vuosia, että tarvitaan lisätutkimuksia ja näyttöä siitä, että juuri sodanaikaiset ruiskutukset ovat aiheuttaneet vietnamilaisille sairauksia ja kehitysvammoja.

Puhdistustyön kustannuksiksi pelkästään nyt aloitetulla vajaan 30 hehtaarin alueella on arvioitu 32 miljoonaa dollaria eli noin 23 miljoonaa euroa. Tutkimusten mukaan kemikaaliarvot ylittävät siellä kansainväliset rajat jopa 400-kertaisesti.

Vietnamin sota päättyi 30. huhtikuuta 1975. Vietnamin Punainen risti arvioi, että kolme miljoonaa vietnamilaista on saanut terveysongelmia Agent Orangen takia. Yhdysvaltojen mukaan luku on pienempi.