1. yle.fi
  2. Uutiset

Kepa: Hallitus luopuu kehitysaputavoitteesta

Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan mukaan uusi hallitusohjelma merkitsee käytännössä sitä, että Suomi luopuu tavoitteestaan nostaa kehitysapu 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Vaalit 2011

Kepan mukaan kahden edellisen hallituksen tekemä työ kehitysaputavoitteiden eteen uhkaa nyt valua hukkaan.

- Tekstissä puhutaan määrärahojen tasaisesta kasvusta kohti 0,7 prosentin tavoitetta, mutta leikkauslistasta voi nähdä, että varoista leikataan 115 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa, että prosenttiosuus kääntyy laskuun vuonna 2013. Tämä on meille suuri pettymys, sanoo Kepan viestintäjohtaja Mika Railo.

Hallitusohjelmassa luvataan kuitenkin, että päästöoikeuksista tulevaisuudessa saatavia tuloja voitaisiin ohjata kehitysyhteistyöhön ja ilmastorahoitukseen vaalikauden puolenvälin jälkeen. Kepa toivottaa lisäresurssit tervetulleiksi, mutta pelkää rahoituksen ennakoitavuuden kärsivän. Lisäksi Kepa pitää vaarana sitä, että kehitysavun perustehtävä eli köyhyyden vähentäminen jää ilmastohankkeiden jalkoihin.

Kepa moittii myös hallitusohjelman muotoiluja ilmastolain lisäselvityksistä liian heikoiksi.

Kepa löytää hallitusohjelmasta myös myönteisiä puolia. Näitä ovat hallituksen lupaukset kiirehtiä kansainvälisen rahoitusmarkkinaveron käyttöönottoa ja tukea automaattista kansainvälistä verotietojen vaihtoa. Molemmat ovat Kepan mukaan konkreettisia keinoja, joilla voidaan puuttua kansainväliseen veronkiertoon ja lisätä globaalin talouden vakautta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi