1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jälkiviisaat: Hallitusohjelma, vihreiden uusi johtaja ja Kreikan tilanne

Jälkiviisaat keskustelivat perjantaina Aamu-tv:ssä muun muassa hallistusneuvotteluista, vihreiden puheenjohtajuudesta ja presidenttiehdokkuudesta sekä Kreikan tilanteesta. Keskustelijoina olivat Maria Pettersson, Kalle Isokallio ja Jan Erola.

Jan Erola, Kalle Isotalo ja Maria Pettersson keskustelevat hallitusneuvotteluista studion sohvalla
Jälkiviisaina keskustelivat tällä viikolla Kalle Isokallio, Jan Erola ja Maria Pettersson.

Jälkiviisaat: Hallitusohjelma, vihreiden uusi johtaja ja Kreikan tilanne

Jälkiviisaat keskustelivat perjantaina Aamu-tv:ssä muun muassa hallistusneuvotteluista, vihreiden puheenjohtajuudesta ja presidenttiehdokkuudesta sekä Kreikan tilanteesta. Keskustelijoina olivat Maria Pettersson, Kalle Isokallio ja Jan Erola.

Hallitusneuvottelut - Onko niitä käsittelevässä journalismissa kyse tällä hetkellä vain sankarijournalismista? Demokratian kannalta onko neuvotteluista annettu liian vähän tietoa? Neuvottelut hoidetaan - lopputulos ilmoitetaan?

- Ainakin ennakkotietojen perusteella on tulossa kylmät ajat porukalle, joka täällä maksaa eniten veroja, Jan Erola kommentoi.

-Hallitusneuvotteluista on tullut ulos aivan järjettömän vähän tietoa. Voidaan miettiä, toteutuuko demokraattisen systeemi, Pettersson kommentoi käynnissä olevia hallitusneuvotteluja.

- Hallitusohjelamalla ei ole kansantalouden kannalta mitään väliä, sillä USA:n, Kiinan ja Saksan hallitusohjelmat määräävät, mitä Suomen kansantaloudelle tapahtuu. Kaikkein karmeinta on, ettei hallitusnevotteluissa ole karsittu mitään. Nyt ollaan menossa Titanicin kannella kohti Kreikkaa, Isokallio pohdiskeli.

Ratkaiseeko bensavero tai makeisvero mitään? Auki ovat isot kysymykset, kuten ruaan ALV-vero. Olisiko monet tuet jo pitänyt lopettaa aiemmin? Missä kunnossa kansatalous lienee syksyllä? Mikäli nyt ei nosteta esim. tuloveroja, johtaako se kuitenkin kunnallisveron nostoon?

- Uudet valmisteilla olevat verot ovat pahojen ja rumien ihmisten veroja, eli ne maksavat, jotka kehtaavat vielä ajaa autolla ja tupakoida, Pettersson kommentoi veronkorotuksia.

- Leikkauksia olisi pitänyt tehdä jo yli vuosi sitten, mutta kukaan ei siihen vaalien alla uskaltanut lähteä. Nyt kun vaalit ovat ohi, kylmät ajat ovat koittaneet, Erola kiteytti.

Ministerisalkkujako - lienee vielä osin auki? Ministeriys on puolueen imagon kannalta olennaista?

- Seuraan kiinnostuneena salkkujakoa. Kenelle jää mustapekka eli valtionvarainministerin salkku, Petterson kertoi.

Vihreiden puheenjohtajuus ja presidenttiehdokkuus - Onko Niinistöstä vahvaksi johtajaksi? Vei suomalaisia enemmän oikealle? Erikoista, että niinkin selvästi naisten puolue valitsee miesjohtajan? Lähteekö Pekka Haavisto humanistina presidentinvaaleihin, keskustellakseen muun muassa arvojohtajuudesta? Onko toiveissa nyt hieman enemmän älyä vaalikeskusteluihin kuin aiemmin? Halonen on ollut arvokysymyksissä liian hiljaa nyt loppuaikoinaan?

- Olisin kovasti toivonut, että ”Emme ole oikealla, emme ole vasemmalla, olemme edellä.”- puhe olisi vihdoin loppunut, mutta niin ei nyt kuulostanut käyvän, Pettersson kommentoi Vihreiden puheenjohtajavalintaa.

Kreikan tilanne - Voiko maan kansantaloutta auttaa enää lainalla? Voiko ilman devalvaatiota selvitä tilanteesta? Joutuuko jokainen maa nyt pääomittamaan omat pankkinsa, josta seuraa iso sotku?