Koe uusi yle.fi

Hallitusohjelmasta tihkuu tietoja - perusturvaan korotuksia, Fortum ei saa ydinvoimalupaa

Uuden hallituksen ohjelmaa pidetään yhä tiukasti neuvottelijoiden salaisuutena, mutta YLE Uutisten tietojen mukaan perusturvaan on tulossa korotuksia jo ensi vuoden alussa. Suunnitelmissa on korottaa toimeentulotukea ja peruspäivärahaa sadalla eurolla. Uusia ydinvoimalupia ei aiota myöntää tulevalla vaalikaudella. Lapsilisiä ei panna verolle.

Vaalit 2011
Joensuun kaupungin sosiaalitoimiston kyltti.
YLE / Janne Ahjopalo

Myös asumistukeen on tulossa korotus, mutta se astuu voimaan myöhemmin. Opintotuki sidotaan indeksiin vuoden 2014 syyskuussa.

Perusturvan korotukset ovat yhteensä 320 miljoonaa euroa. Siitä 250 miljoonaa menee etuuksiin, kuten työmarkkinatuen ja työttömän peruspäivärahan korotuksiin. Asumistuen korotukseen menee 48 miljoonaa euroa. Toimeentulotuen perusosaa korotetaan 45 miljoonalla eurolla.

Ansiosidonnaisen ja työttömän peruspäivärahan kytköstä ei heikennetä.

Kunnallisverotuksen perusvähennystä korotetaan 200 miljoonalla eurolla. Se keventää pienituloisten verotusta karkeasti arvioiden 5 eurolla kuukaudessa.

Hallitus aikoo myös säätää pitkään odotetun vanhuspalvelulain ja ohjata siihen lisärahoitusta 160 miljoonaa.

Kunnille isot leikkaukset

Hallitus katsoo, että valtiontalouden sopeuttamistarve vaalikauden aikana on 2,5 miljardia euroa. Tästä noin puolet katetaan leikkauksilla ja puolet veropohjaa laajentamalla.

Kuntien valtionosuuksiin on tulossa suuri leikkaus, joka saattaa olla jopa 750 miljoonaa euroa. Toisaalta kuntien väliaikaista yhteisövero-osuuden korotusta jatketaan edelleen.

Opetusministeriön hallinnonalan säästöt ovat tiettävästi 200 miljoonaa euroa.

Nuorille yhteiskuntatakuu

Alle 25-vuotiaille nuorille ja 30-vuotiaille vastavalmistuneille on tulossa yhteiskuntatakuu. Se tarkoittaa sitä, että heille taataan työtä tai koulutusta kolmen kuukauden sisällä valmistumisesta tai työttömäksi jäämisestä.

Kaikille peruskoulun päättäville puolestaan taataan opiskelupaikka. Korkeakouluissa asetetaan etusijalle ne hakijat, joilla ei vielä ole tutkintoa.

Varhaiskasvatus, eli päivähoito ja esiopetus, siirretään opetusministeriön alaisuuteen.

Lapsilisiä ei panna verolle.

Harmaan talouden torjunta kärkihankkeisiin

Hallitusohjelmaan kirjataan, että harmaan talouden torjunta on maamme kärkihankkeita. Asiaa viedään eteenpäin jo kuluvan vuoden aikana.

Asian viranomaisresurssit irroitetaan valtion tuottavuusohjelmasta.

Rakennustyömailla työskentelevien henkilökortteihin tulee näkyville veronumerot.

Fortumille ei ydinvoimalupaa

YLE Uutisten saamien tietojen mukaan hallitusohjelmaan tulee kirjaus, että periaatelupia uusille ydinvoimaloille ei tällä hallituskaudella myönnetä. Näin ollen energiayhtiö Fortum ei saisi havittelemaansa periaatelupaa Loviisan kolmosreaktorille. Fortum haluaisi rakentaa Loviisaan uuden yksikön, sillä Loviisa 1:n ja 2:n käyttöluvat umpeutuvat vuosina 2027 ja 2030.

Fortum haki periaatelupaa keväällä 2010, mutta jäi ainoana rannalle kolmesta hakijasta. Hallitusohjelman kielteinen ydinvoimalinjaus ei ollut yllätys, sillä kokoansa suurempaan asemaan nousseet vihreät ja vasemmistoliitto vastustivat uusia ydinvoimalupia.

Lähteet: YLE Uutiset