Marilynin mekko ja muita elokuvapukuja kaupataan Yhdysvalloissa

Elokuvahistorian kuuluisimpia asuja huutokaupataan lauantaina Yhdysvalloissa. Huutokaupan suurin vetonaula on Marilyn Monroen Kesäleski -elokuvassa käyttämä valkoinen mekko, joka lennähtää ylös ilmavirrasta. Mekon hinnan arvellaan asettuvan yhdestä kahteen miljoonaan dollariin.

viihde
Marilyn Monroe elokuvassa Kesäleski
AP Graphics Bank

Elokuvapuvustukset ovat peräisin näyttelijätär Debbie Reynoldsin elinikäisestä kokoelmasta. Reynolds joutuu luopumaan tuhansien asujen kokoelmastaan konkurssin vuoksi.

Nyt myyntiin tuleva erä on ensimmäinen, joulukuussa kaupataan lisää Hollywoodin kulta-ajan pukuja. Huutokauppa käydään lauantaina Beverly Hillsissä Los Angelesissa.

Chaplinin knalli myös myynnissä

Lauantaina myyntiin tulee Marilynin valkoisen mekon lisäksi toinenkin hänen käyttämänsä puku: Herrasmiehet pitävät vaaleaveriköistä -elokuvassa nähty punainen paljettimekko. Myynnissä on myös Judy Garlandin sininen koulutyttöpuku Ihmemaa Ozista ja Madonnan Evitassa käyttämä musta iltapuku .

Niin ikään vasaran alle joutuvat Charlie Chaplinin musta knalli ja Elizabeth Taylorin Kleopatran pääkoriste. Muita asuja ovat käyttäneet esimerkiksi Grace Kelly, Natalie Wood, Audrey Hepburn, Marlon Brando, Julie Andrews ja Charlton Heston.

Myynnissä on myös Debbie Reynoldsin omia puvustuksia muun muassa Verraton Molly Brown, Näin valloitettiin Villi Länsi ja Laulavat sadepisarat -elokuvista.

Reynolds, 79, alkoi kerätä pukuja heti elokuvauralle päästyään Metro-Goldwyn-Mayer-studion näyttelijänä. 1970-luvulla, kun Hollywoodin suurimmat studiot kärsivät talousvaikeuksista, Reynolds osti tukkukaupalla pukuja ennen kuin ne tulivat virallisiin huutokauppoihin.

Reynolds suunnitteli kokoelmistaan museota, mutta konkurssin vuoksi se ei koskaan toteutunut. Pukujen lisäksi hänellä on kokoelmissaan myös muun muassa kymmeniä tuhansia valokuvia ja tuhansia elokuvajulisteita.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset