1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK päätyi niukasti puolustamaan seksuaalivähemmistöjä

YK:n ihmisoikeusneuvosto on ensimmäisen kerran tuominnut seksuaaliseen orientaatioon pohjautuvan syrjinnän. Neuvoston äänet jakautuivat 23-19 tuomitsemisen puolesta. Kolme maata äänesti tyhjää Sveitsin Genevessä pidetyssä kokouksessa ja yksi delegaatio ei ollut paikalla lainkaan.

Ulkomaat
Ihmiset marssivat sateenkaarilipun alla Bratislavassa.
Pride-kulkue järjestettiin Bratislavassa, Slovakiassa 4.6.2011 vasta toista kertaa.Peter Hudec / EPA

Neuvoston kolmiviikkoisen tapaamisen viimeinen päivä päättyi kiivaaseen keskusteluun. Syrjinnän tuomitsemista kannattivat Yhdysvallat, EU, Brasilia ja useat muut etelämerikkalaiset valtiot.

Päätöslauselmaa vastaan äänestivät neuvoston afrikkalaiset ja islamilaiset maat sekä Venäjä. Kiina äänesti tyhjää.

- Päätöslauselmalla ei ole mitään tekemistä perustavanlaatuisten ihmisoikeuksien kanssa, sanoi Mauritanian edustaja Ahmed Ould Zahaf.

Länsimaat ovat kuvailleet päätöslauselmaa historialliseksi. Meksikon edustaja Juan Jose Gomez Camacho sai aplodit painotettuaan, ettei päätöslauselmalla ole mitään tekemistä esimerkiksi länsimaisten arvojen tyrkyttämisen kanssa.

- Kansainväliset sopimuksen suojaavat jo ihmisiä rotuun, uskontoon ja sukupuoleen perustuvalta syrjinnältä. Seksuaaliseen orientaatioon perustuva syrjintä on aivan sama asia kuin näihin muihinkin perustuva, hän sanoi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan homoseksuaalisuus on luokiteltu rikokseksi 76 maassa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi