1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaalit 2011

SDP nimesi ministerinsä - Urpilaisesta valtiovarainministeri

SDP on julkistanut oman ministeriryhmänsä. Puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen ryhtyy valtiovarainministeriksi. Hän on kautta aikain ensimmäinen nainen valtiovarainministerinä Suomessa.

Jutta Urpilainen
Tuore valtiovarainministeri, SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen kertoi ministerivalintojensa taustoista YLE Uutisille. Urpilaista haastattelee Ari Hakahuhta.

Ulkoministeri on alan konkari Erkki Tuomioja. Tuomioja on aiemmin sekä kauppa-ja teollisuusministerinä että ulkoministerinä. Tuomioja on ollut ulkoministeri kolmessa eri hallituksessa; viimeksi Matti Vanhasen keskustajohtoisessa hallituksessa vuosina 2003-2007.

Työministeriksi taas nousee SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen. Ihalainen oli pitkäaikaisin SAK:n puheenjohtaja. Hän toimi keskusjärjestön puheenjohtajana vuosina 1990-2009. Ammatiltaan Ihalainen on kirvesmies.

Opetusministeriksi nimettiin Jukka Gustafsson. Tamperelainen Gustafsson on toiminut kansanedustajan vuodesta 1987. Hän nousee nyt ensimmäistä kertaa ministeriksi. Gustafsson on eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja sekä sivistysvaliokunnan varajäsen. Koulutukseltaan Gustafsson on yhteiskuntatieteen maisteri.

Maria Guzenina-Richardsonista tulee peruspalveluministeri. Guzenina-Richardson on syntyjään helsinkiläinen toisen kauden kansanedustaja ja SDP:n varapuheenjohtaja. Guzenina-Richardson työskentelee myös Espoon kaupunginvaltuutettuna.

Asunto- ja viestintäministerin salkku menee Krista Kiurulle. Kiuru on toisen kauden kansanedustaja Satakunnan vaalipiiristä. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri. Eduskunnan lisäksi Kiuru toimii edustajana mm. Porin kaupunginvaltuustossa sekä Satakunnan maakuntahallituksessa.

Eero Heinäluoma on puheenjohtaja Jutta Urpilaisen ehdokas eduskunnan puhemieheksi. Eero Heinäluoma valittiin vaalien jälkeen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Hän oli myös mukana keskeisesti hallitusneuvotteluissa Säätytalolla.