Tuore raportti kertoo karun kuvan Fukushiman ensihetkien kaaoksesta

Fukushiman ydinvoimala oli niin valmistautumaton suuronnettomuuteen, että työntekijöiden oli pakko hakea hätäohjeet toisesta rakennuksesta ja lainata välineistöä urakoitsijalta, kertoo uusin onnettomuudesta julkistettu raportti. Raportin on laatinut ydinvoimalasta vastaava yhtiö Tepco.

Ulkomaat
Maaliskuun loppupuolella otettu ilmakuva Fukushiman voimala-alueesta Japanissa.
Maaliskuun loppupuolella otettu ilmakuva Fukushiman voimala-alueesta Japanissa.EPA

Raportti kuvailee onnettomuuden ensihetkien kaaosta ja yhä epätoivoisemmaksi käyvää taistelua Fukushiman ykkösvoimalan reaktoreiden suojelemiseksi. Maaliskuun 11. päivänä sattunut massiivinen maanjäristys ja sitä seurannut tsunami tuhosivat voimalan jäähdytysjärjestelmät, mikä aiheutti lopulta kolmen reaktorin ytimen sulamisen.

Vaikka voimalassa oli järjestetty onnettomuusharjoitus vain viikkoa ennen tuhoa, tositilanteessa työntekijät huomasivat kaiken menevän pieleen.

Palopumppu rikki, ohjekirja hukassa

Kun ykkösreaktorin jäähdytysjärjestelmä lakkasi toimimasta kahden tunnin kuluttua maanjäristyksestä, työntekijät yrittivät pumpata järjestelmään vettä palopumpulla. Pumppu oli kuitenkin rikki. Voimalan paloauto ei päässyt yksikön lähelle, koska ajotien tukki valtava tankki, jonka tsunami oli siihen huuhtonut.

Lopulta työntekijät joutuivat rikkomaan muuten sähköllä toimivan voimala-alueen portin, jotta paikalle saatiin ulkopuolinen paloauto. Kun vettä lopulta saatiin pumpattua tuntikausien jälkeen, se oli jo myöhäistä - ydin oli jo sulanut.

Toiset työntekijät yrittivät puolestaan laskea painetta reaktorin suojarakennuksessa, jotta se ei räjähtäisi. Ensiksi heidän piti kuitenkin hakea hätäohjekirja, joka ei ollut valvontahuoneessa vaan erillisessä toimistorakennuksessa toisaalla voimala-alueella.

Suojavarusteet kilometrien päässä

Saadakseen ilmapaineisen purkautumisaukon toimimaan, työntekijöiden piti lainata kompressori voimalan urakoitsijayritykseltä. Raportin mukaan työntekijöiden piti myös lainata esimerkiksi akkuja ja kaapeleita aliurakoitsijoilta.

Voimalarakennukseen menevien työntekijöiden oli pakko suojata itsensä suojavarustein säteilyä vastaaan. Suojavarusteita säilytettiin kuitenkin erillisessä kriisinhallintakeskuksessa, mikä sijaitsee viiden kilometrin päässä voimalasta. Kesti yli tunnin, ennen kuin työntekijöillä oli asianmukaiset suojavarusteet.

Työntekijöistä kahdeksan altistui korkealle määrälle säteilyä.

Japanin hallitus julkaisi aiemmin tässä kuussa raportin, jonka mukaan tuhot ja säteilymäärät Fukushiman onnettomuudessa olivat vakavampia kuin aiemmin oletettiin. Heidän mukaansa Fukushimasta vuotanut säteily oli kuudesosa siitä, mitä Tshernobylin onnettomuudessa vuoti 1986.

Tänä viikonloppuna Fukushiman työntekijät ovat ponnistelleet jälleen yhden ongelman parissa. Mikäli radioaktiivista jäähdytysvetenä käytettyä merivettä ei saada puhdistettua, ulos saattaa päästä valumaan 100 000 tonnia säteilevää vettä.

Lähteet: AP