1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaalit 2011

Vasemmistoliitossa podetaan kokoomuskammoa

Vihreät ja kristillisdemokraatit päättävät Jyrki Kataisen hallitukseen osallistumisesta tänään. Vasemmistoliiton päätös lähteä mukaan turvasi hallitukselle jo eduskunnan enemmistön tuen. Äärivasemmisto on ollut aikaisemminkin mukana kokoomuspääministerin johtamassa hallituksessa.

Vaalit 2011
Jyrki Katainen ja Paavo Arhinmäki hallitusneuvotteluiden lehdistötilaisuudessa.
Jyrki Katainen ja Paavo Arhinmäki hallitusneuvotteluiden lehdistötilaisuudessa.Yle

Osa vasemmistoliitosta potee kokoomuskammoa.

Puoluevaltuuston jäsenistä yli kolmannes oli valmis kaatamaan puoluejohdon hallitushaaveet. Kokoomuspääministerin kyytiä pidettiin vasemmistolle liian kylmänä.

Vähän yli kolmekymppinen puoluejohtaja Paavo Arhinmäki ei ymmärtänyt hakea kokoomusyhteistyölle tukea historiasta.

Äärivasemmisto on ollut kaksi kertaa aiemminkin kokoomuspääministerin kyydissä. Kommunistit ja kansandemokraatit saivat hallituskasteensa sodan jälkeisinä vaaran vuosina kahdessa Juho Kusti Paasikiven hallituksessa.

Kokoomuksen entisen puheenjohtajan vetämistä hallituksista tosin puuttui silloin kokoomus.

Pieleen taisi omien mielestä mennä myös Arhinmäen hehkutus perusturvan korotuksista.

- Meille ja minulla on kaikkein tärkeintä se, että perusturvaan tehdään isompi korotus kuin koskaan minun elinaikanani. Koskaan minun elinaikanani ei ole tehty niin suurta kädenojennusta kaikkein pienituloisimmille, kaikkein köyhimmille ihmisille, Arhinmäki ylisti perusturvapäätöstä perjantaina uuden hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Ainakin oppositioon mielivä Markus Mustajärvi uskoo Arhinmäen potkun osuneen tällä kertaa omaan nilkkaan.

- Sosiaaliturvan yhteensovittaminen tekee sen, että se korotuksena luvattu sata euroa ei tule läheskään kaikille täysimääräisenä vaan murto-osana. Ja jos ennustajaksi heittäytyy, veikkaan, että Paavo Arhinmäen hehkutus sosiaaliturvan korotuksesta tullaan tulevina aikoina syöttämään hänelle monta kertaa takaisin., Mustajärvi sivaltaa.

Osalle äärivasemmistoa hallitusyhteistyö porvarien kanssa on ollut aina myrkkyä. Moskovasta palanneet kommunistitkin tuomitsivat Paasikiven hallitukseen erehtyneet.

Lähteet: YLE Uutiset / Pekka Kinnunen

Lue seuraavaksi