1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaalit 2011

Vasemmistoliitto hallitukseen - Arhinmäestä kulttuuriministeri

Vasemmistoliitto on päättänyt osallistua tulevaan hallitukseen. Päätös syntyi eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokouksessa lopulta äänin 40 - 23. Kolme äänistä oli tyhjiä. Puolueen puheenjohtajasta Paavo Arhinmäestä tulee kulttuuri- ja urheiluministeri. Liikenneministeriksi nousee Merja Kyllönen.

Vaalit 2011
Paavo Arhinmäki ja Merja Kyllönen
Puheenjohtaja Paavo Arhinmäestä tulee kulttuuri- ja urheiluministeri, eduskuntaryhmän varapuheenjohtajasta Merja Kyllösestä liikenneministeri.

Kaikkea muuta kuin yksimielinen päätös kertoo puolueen ristiriitaisesta suhtautumisesta hallitusohjelmaan.

Myös eduskuntaryhmän sisällä on syntynyt kolmen edustajan rintama, joka vastustaa hallitukseen osallistumista. Eduskuntaryhmä hajoaminen onkin vielä mahdollista.

Puoluehallitus ja eduskuntaryhmä joutuivat äänestämään

Vasemmistoliiton puoluehallitus esitti hallitukseen osallistumisesta äänin asiasta 11 - 2. Aiemmin vasemmistoliiton eduskuntaryhmä puolsi puolueen menoa hallitukseen. Eduskuntaryhmäkin joutui silti äänestämään asiasta.

Eduskuntaryhmän äänestys päättyi luvuin 11 - 3 hallitukseen menon puolesta. Hallitukseen osallistumista vastustivat kansanedustajat Anna Kontula, Markus Mustajärvi ja Jyrki Yrttiaho.

Koko hallitus selvillä maanantaina

Lopullisesti hallituksen kokoonpano selviää vasta maanantaina, kun myös vihreät ja kristillisdemokraatit kertovat ministerivalinnoistaan. Kokoomus, SDP ja RKP ovat jo kertoneet ministerivalintansa.

Uusi hallitus hyväksytään eduskunnassa ensi viikolla ja jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, kokoomuksen puheenjohtajasta Jyrki Kataisesta tulee pääministeri ensi torstaina.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi