Köyhimpien elintasoon ei juuri tiedossa parannuksia

Hallitusohjelman lupaus perusturvan korottamisesta ei juuri paranna kaikkein köyhimpien elintasoa. Asiantuntijoiden mukaan toimeentulotukeen kaavailtu lisäys on pieni ja tulossa olevat veronkorotukset saattavat syödä sen kokonaan. Hallitusohjelmasta löydetään tosin myös kiitoksen aihetta.

Vaalit 2011
Mies lukee lomaketta sosiaaliviraston palvelupisteessä
Yle

Sosiaalialan toimijat odottivat Säätytalolta perusturvaan korotusta, joka kohentaisi aidosti köyhimpien elintasoa. Perjantai-iltana sopu hallitusohjelmasta saatiin aikaan, mutta lopputulos ei riemastuta.

- Odotukset oli tavattoman korkealla, mutta kun näitä asioita katsoo asiakkaan kannalta niin se lopputulos ei näytäkään niin kovin hyvältä, valitettavasti, sanoo Helsingin sosiaaliviraston päällikkö Leila Palviainen.

Yksineläjän nykyiseen 420 euron toimeentulotukeen Kataisen paperi lupaa 25 euron korotuksen kuukaudessa. Se tekee 80 senttiä päivää kohti.

- Onhan se toki enemmän kuin aikaisemmat korotukset ovat olleet, mutta siihen jälkeen jääneeseen tasoon nähden, se ole kummoinen, Palviainen toteaa.

Korotukset kuluvat valmisteveroihin?

Peruspäivärahaan ja työmarkkinatukeen hallituspaperi lupaa sadan euron lisäyksen. Myös verotus kevenee noin kympin kuukaudessa.

Ongelma on siinä, että huomattava osa perusturvalla elävistä joutuu nostamaan myös toimeentulotukea ja kun muut tuet nousevat, toimeentulotuki laskee.

- Vaikutukset köyhyyteen ja pienituloisuuteen ovat hyvin vähäisiä, Turun yliopiston sosiaalipolitiikan professori Susan Kuivalainen arvelee.

Tiedossa on myös tasaveronluonteisia korotuksia. Esimerkiksi polttoaineiden alkoholin, tupakan ja makeisten verotus kiristyy.

- Itselläni on hyvin vahva oletus, että valmisteverojen korotukset syövät tuon 25 euron korotuksen, Kuivalainen.

Kuivalainen hallitusohjelmasta kyllä kiittämistäkin.

- Niiden työttömien kohdalla, jotka eivät ole toimeentulotuen asiakkaita, heillä nämä korotukset saattavat merkitä suurempaa toimeentulon tason nousua.

Kuivalainen muistuttaa myös, että hallitus on miesmuistiin ensimmäinen, joka tekee toimeentulotukeen aidon, vaikkakin vaatimattoman, korotuksen.

Sosiaaliturvan rukkaukset koskettavat huomattavaa joukkoa suomalaisista. Toimeentulotukea käyttää arviolta noin 400 000 ihmistä. Näyttää siltä, että kaikkein köyhimpien taloudenpitoon Kataisen hallituksen toimet eivät juuri muutosta tuo.

- Jos vertaa toimittajan kysymykseen pannukakusta, niin kyllä tämä vähän likilaskuinen on, tuumaa Helsingin sosiaaliviraston päällikkö Leila Palviainen.

Lähteet: YLE Uutiset