Aily II nostaa nuoret mustat tanssijalupaukset valokeilaan

Yksi Kuopio tanssii ja soi-viikon päävieraista on amerikkalainen nuorten tanssijoiden Ailey II. Ryhmän perustaja on mustan taidetanssin isäksi sanottu Alvin Ailey. Ensimmäisen nimeään kantavan tanssiteatterin Alvin Ailey perusti 50-luvun lopussa tarjoamaan mustille tanssijoille mahdollisuuksia näyttää lahjakkuuttaan ja saada työtilaisuuksia.

kulttuuri
Tanssija Jacqueline Green
Tanssija Jacqueline GreenEduardo Patino / Kuopio Dance Festival 2011

Visionääri Alvin Ailey kuoli jo parikymmentä vuotta sitten, mutta hänen perintönsä elää. Toiminnassa on yhä alkuperäinen Alvin Ailey Dance Theater, Kuopioon matkustanut kahdentoista tanssijan Ailey kakkonen ja mm. yli 3000:n oppilaan tanssikoulu.

Ailey katsoi, että parin esityskerran produktioissa vaivannäkö meni osin hukkaan.

- Siksi hän perusti todennäköisesti ensimmäisen, moderniin tanssiin keskittyvän teatterin, jolla oli oma ohjelmisto, kertoo Ailey kakkosen taiteellinen johtaja Sylvia Waters.

Yhtenä ensimmäisistä koreografeista Ailey myös yhdisti eri tanssin lajeja, klassista balettia, modernia ja etnistä tanssia, jazzia, ja käytti monenlaista musiikkia.

Mustien nuorten edelleen hankala päästä parrasvaloihin

70-luvulla toiminta kasvoi ja laajeni monikulttuuriseksi, tanssiryhmä kiersi ahkerasti. Luovalle työlle jäi vain vähän aikaa. Siksi Ailey perusti koulun taitavimmista nuorista toisen ryhmän, jonka kanssa kehitteli teoksiaan. Ryhmän taiteellisena johtajana on alusta asti toiminut Sylvia Waters.

Perustajaansa tanssiryhmä muistaa esittämällä aina yhtenä numerona Aileyn jo vuonna 50 vuotta sitten luoman koreografian Revelations. Niin Kuopiossakin.

Mustien nuorten mahdollisuudet tanssin saralla ovat Sylvia Watersin mukaan kyllä parantuneet vuosien mittaan. Mutta mahdollisuudet riippuvat siitä, mistä he tulevat ja minkä verran ovat päässeet taiteen kanssa tekemisiin. Kamppailu hyväksynnästä jatkuu yhä.

Lähteet: YLE Uutiset