1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiihdon doping-oikeudenkäynti loppui, oikeuden päätös 30. kesäkuuta

Hiihdon doping-oikeudenkäynti päättyi tänään maanantaina syytettyjen ja STT:n loppulausuntoihin. Kaikki syytetyt kiistivät syytteet. Oikeus antaa päätöksensä torstaina 30. kesäkuuta.

urheilu
Pekka Vähäsöyrinki, Antti leppävuori, Jari Piirainen ja Jari Räsänen
Pekka Vähäsöyrinki (vas.), Antti leppävuori, Jari Piirainen ja Jari RäsänenYLE

Oikeudenkäynnin viimeinen päivä alkoi asianomistajien eli STT:n toimittajien loppulausunnoilla.

- Tässä oikeudenkäynnissä on näytetty toteen, että syytetyt antoivat väärää tietoa vuosina 1999 - 2000 STT:n oikeudenkäynneissä. Jos tässä oikeudenkäynnissä esille tulleet asiat olisivat olleet tiedossa, aiempaa oikeudenkäyntiä ei edes olisi pidetty, totesi STT:n asianajaja Petteri Sotamaa Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina.

Sotamaan mukaan kaikki syytetyt eli entinen hiihtäjä Jari Räsänen sekä hiihtopomot Jari Piirainen, Antti Leppävuori ja Pekka Vähäsöyrinki ovat tienneet kiellettyjen aineiden käytöstä 90-luvulla.

Sotamaa totesi, kuten syyttäjä loppulausunnossaan viime torstaina, että syyteyt eivät pelkästään tienneet, vaan elivät 90-luvulla doping-todellisuutta.

- Samaan aikaan, kun tässä oikeudenkäynnissä syytettynä olevat henkilöt vaativat STT:ltä valtavia korvauksia, he pohtivat sitä, kenen jääkaapissa kiellettyjä aineita säilytettäisiin, Sotamaa sanoi oikeudelle.

"Vähäsöyrinki on syytön"

Hiihtoliiton entisen päävalmentajan ja lajipäällikön Pekka Vähäsöyringin asianajaja Jorma Ipatti sanoi loppulausunnossaan Vähäsöyringin kiistävän edelleen kaikki syytteet.

- Vähäsöyrinki oli useita vuosia Japanissa valmentajana. Hänellä ei ole ollut mitään tietoa kiellettyjen aineiden käytöstä, Ipatti totesi oikeudelle.

Aiemmin oikeudessa entinen hiihtäjä Myllylä on kertonut käyttäneensä kiellettyä epo-hormonia.

- Jos yksittäinen urheilija on kiellettyjä aineita kokeillut, se ei ole näyttö mistään doping-kulttuurista, totesi Ipatti loppulausunnossaan.

Vähäsöyrinki oli myös itse seuraamassa oikeudenkäyntiä, mutta ei halunnut kommentoida syytteitä millään tavalla tiedotusvälineille.

Maanantaina kuultiin myös Jari Piiraisen, Antti Leppävuoren ja Jari Räsäsen loppulausunnot. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet rikokset.

Lähteet: YLE Uutiset / Päivi Happonen

Lue seuraavaksi