Kemialliset aineet vaarantavat terveyden rakennustyömailla

Rakennusalalla ei noudateta asetusta kemiallisten aineiden mittaamisesta työmailla. Rakennusliiton mukaan tietämättömyyden ja välinpitämättömyyden vuoksi aiheutuu vaaraa sadoille työntekijöille. Muun muassa lattiapinnoittajat kärsivät monista kemikaalien aiheuttamista ammattisairauksista.

Kotimaa
Maalia
Aki Kopsala / Yle

Oululainen maalari Timo Pöyskö joutui lopettamaan työt rakennusalalla vuonna 2006. Työssään Pöyskö oli jo pitkään altistunut erilaisille kemikaaleille, sillä käytössä ei ollut riittäviä suojavarusteita.

- Tuntuu kerta kaikkiaan, että ne kemikaalit menevät ihon läpi. Olen saanut monenlaisia ihosairauksia ja hengitystiesairauksia ja varmaan jotain neurologisiakin sairauksia näistä kemikaaleista, Pöyskö arvelee.

Lattiapinnoitetyöntekijät joutuvat työssään käsittelemään muun muassa isosyanaatteja, polyuretaaneja, akrylaatti- ja epoksiyhdisteitä. Astma, erilaiset ihosairaudet ja aivovauriot ovat kemikaalien kanssa työskenteleville lattiapinnoittajille tavallisia ammattisairauksia.

Rakennusliitossa ollaankin nyt huolissaan siitä, etteivät urakoitsijat noudata vuonna 2009 voimaan tullutta asetusta, jonka mukaan työnantajan tulee mitata kemiallisten aineiden määrää työmailla. Nyt vaarallisten aineiden parissa työskennellään usein jopa ilman asianmukaisia suojavarusteita.

- Nämä kemikaalit eivät aiheuta pelkästään hengitysteitse vaaraa, vaan myös ihon kautta. Kaverit tekevät työmailla t-paita päällä näitä lattiapinnoitetöitä ja roiskeita tulee iholle, niin sitä kautta voi altistua ja sairastua, työehtotoimitsija Markus Ainasoja kertoo.

Työnantajat välinpitämättömiä

Rakennusliitolla on tiedossa ainoastaan yksi asetuksen jälkeen tehty mittaus ja tämä on heidän itsensä tekemä. Kyseisellä työmaalla sallitut raja-arvot ylittyivät 14-kertaisesti ja sadat työntekijät altistuivat vaarallisille aineille.

Ainasoja arvelee, että kyse on tietämättömyyden lisäksi rakennuttajien ja urakoitsijoiden välinpitämättömyydestä.

- Mittauttaminen maksaa urakoitsijalle parituhatta euroa, ja kun urakoitsijat hakevat säästöjä joka paikasta, niin tästä on helppo säästää, koska kukaan ei valvo, että mittauksia tehtäisiin.

Myös Timo Pöysköllä on kokemuksia työnantajan piittaamattomuudesta.

- Meille pidettiin lattiapinnoitustyöhön koulutus, jossa työnantaja ja tuote-edustaja sanoivat, ettei näihin mitään suojaimia tarvita.

Markus Ainasojan mukaan lattiapinnoittajina työskentelee Suomessa täysipäiväisesti noin 500 – 600 henkeä.

- Parikymmentä henkilöä joutuu vuosittain pelistä pois ammattisairauksien vuoksi. On vaikea arvioida, kuinka moni satunnaistyöntekijä ja työmaalla muissa tehtävissä työskennellyt sairastuu näiden kemikaalien vuoksi.

Viranomaisilta odotetaan toimenpiteitä

Pöyskö on huolissaan alalla vallitsevasta välinpitämättömästä asenteesta. Hän ihmettelee, mikseivät työsuojelupiirit tartu ongelmaan hanakammin.

Työsuojeluviranomaiset painottavat vastuun mittauksista olevan rakennuttajilla ja urakoitsijoilla. Viranomaiset voisivat pakottaa urakoitsijat teettämään mittauksia, mutta ainakaan vielä näin koviin toimenpiteisiin ei ole haluttu ryhtyä. Siitäkään huolimatta, että asetus on ollut voimassa jo kaksi vuotta.

- Me olemme lähteneet tähän valvontaan aluksi levittämällä tietoa mittausvelvoitteesta. Olemme vieneet tätä ajatusta sinne rakennusalalle, Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Keijo Päivärinta kertoo.

Rakennusliitto odottaa viranomaisilta jo tiukempia otteita.

- Kyllä työsuojeluviranomaisten kannattaisi, joko ihan itse hoitaa nämä mittaukset tai sitten pakottaa aliurakoitsijat mittauksiin, jotta saataisiin tätä tietoa. Kaksi vuotta on jo odotettu turhaan, nyt viranomaisten tulisi koventaa otteitaan, Markus Ainasoja toteaa.

_Juttua täydennetty 26.12. 2016 Lisätty sana 'riittäviä' ensimmäiseen kappaleeseen: 'Työssään Pöyskö oli jo pitkään altistunut erilaisille kemikaaleille, sillä käytössä ei ollut riittäviä suojavarusteita.' _

Lähteet: YLE Uutiset / Susanna Siironen