1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaalit 2011

Liikenneministeri Kyllönen ei sulje pois tienkäyttömaksuja

Vasemmistolainen liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) ennakoi hallituspestistään vaikeaa urakkaa. Hallituksella on kovat paineet leikata valtion menoja, mutta samalla olisi pidettävä huolta muun muassa liikenneväylien kunnosta. Valtakunnan tiestöllä lasketaan olevan korjausrästejä jo nyt kahden miljardin euron edestä.

Vaalit 2011
Kansanedustaja Merja Kyllönen.
Merja Kyllösen internet-sivu

Kyllösen mukaan ei ole mahdoton ajatus, että rahaa tienpitoon hankittaisiin tienkäyttömaksuilla.

- Ei se varmasti utopistinen vaihtoehto ole.

Ensiksi rahaa on ohjattava tienpitoon verotuloista.

- Hallituksen sisällä on kuitenkin keskusteltava siitä, että kansalaisilta sekä yrityksiltä kerätään valtavan paljon veroja, joista vain murto-osa palaa liikenneverkon kuntoonlaittoon. Maksupaine kasvaa autoilun puolella koko ajan, eikä voi olla niin, että se ei näy tieverkossamme millään tavalla, Kyllönen sanoo.

Uudet väylähankkeet vähissä

Kyllösen mukaan uusi hallitus voi aloittaa vain yksittäisiä uusinvestointeja liikenneverkkoon.

- Mitään kauhean isoja juttuja ei pystytä tekemään, ellei luoda järjestelmää, josta raha löytyy ja kiertää myös jostain muualta kuin budjetista suoraan.

Keskeneräiset väylähankkeet viedään loppuun, lupaa Kyllönen.

- Hallitusohjelmassa on linjattu, että Seinäjoki-Oulu-ratayhteys hoidetaan kuntoon ja työ saatetaan loppuun, ja se helpottaa tuskaa vähän. Perusperiaate on nyt, että aloitetut tie- ja infrahankkeet toteutetaan.

Puolen Suomen ministeri on paljon vartijana

Kyllönen on ainoa pohjoissuomalainen ministeri uudessa kuuden puolueen hallituksessa. Se on yksi syy, miksi hän sai kahdesta vasemmistoliitolle jyvitetystä ministerinsalkusta painavamman liikenneministerin salkun ja puolueen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sai kantaakseen kulttuuri- ja urheiluministerin salkun.

- Tuntuu tietysti Pohjois-Suomen edustajana hienolta, että puolueen sisäisessä arvotuksessa päätettiin, että Pohjois-Suomelle kuuluu merkittävä valtioneuvostopaikka. On haasteellinen tehtävä olla puolen Suomen ministeri. Tietenkin hallituksessa olen koko Suomen ministeri, mutta hallituksessa katsotaan, että Pohjois-Suomen asia on minun työrepussani.

Lähteet: YLE Kainuu

Lue seuraavaksi