Hyppää sisältöön

Jokilaakson sappileikkauksissa ei virheitä

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira ei havainnut Jokilaakson sairaalassa sappileikkauksia tehneen erikoislääkärin ammattitaidoissa puutteita tai virheitä. Asia nousi julkisuuteen alkuvuodesta, kun seitsemällä Jokilaakson sairaalassa potilaana olleella epäiltiin leikkauskomplikaatioita.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Riikka Pennanen

Valvira kiinnitti kuitenkin lääkärin huomiota siihen, että tämän on omalta osaltaan arvioiotava potilaan riski saada komplikaatioita. Pelkästään keskussairaalan lähete leikkaukseen ei riitä.

Päätöksessään Valvira toteaa, että kaikkia potilailla raportoituja leikkauksen jälkeisiä oireita ja löydöksiä ei voida pitää varsinaisina leikkauskomplikaatioina. Samoin todettiin, ettei potilailla ilmenneitä oireita voida selittää hoitovirheellä.

Valvira on arvioinut päätöksessään lääkärin toimintaa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto puolestaan arvioi Keski-Suomen keskussairaalan ja Jokilaakson sairaalan välistä toimintaa.

Aluehallintovirasto löysi sappileikkauspotilaiden ohjaamisessa oikeanlaiseen hoitoon puutteita Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja Jokilaakson sairaalan välillä.

Aluehallintoviraston julkaiseman selvityksen mukaan Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ohjasi Jokilaakson sairaalaan leikattavaksi myös sellaisia potilaita, jotka olisi pitänyt hoitaa keskussairaalassa.

Aluehallintovirasto katsoo, etteivät Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ja Jokilaakson sairaala olleet sopineet potilaiden tutkimisesta riittävän ykistyiskohtaisesti ennen leikkauksia.