Allianssi rakentamaan tietunnelia Tampereelle?

Tampereen keskeisen liikenneväylän, Rantaväylän, rakentamisessa ollaan valmiita ottamaan käyttöön täysin uusi toimintatapa. Allianssimallissa rakentamisen riskit ja hyödyt jaettaisiin kumppaneiden kesken. Australiasta lähtöisin oleva mallin uskottaisiin pitävän tunnelin kustannukset ja aikataulut kurissa.

Rantaväylä (Tampere)
Mies ottaa Tampereen tunneli -esitettä pöydältä
YLE / Juha Kokkala

Liikennevirasto on ottamassa allianssimallia käyttöön ensimmäisenä Euroopassa. Liikenneviraston yksikön päällikkö Pekka Petäjäniemi kertoo, että mallissa jaetaan riskit ja mahdollisuudet.

- Toimijat, jotka siihen valitaan, sitoutuvat yhteisiin tavoitteisiin ja tekevät kaikkensa tavoitteisiin pääsemiseksi, oli sitten kysymys suunnittelijasta, urakoitsijasta tai tilaajasta. Perinteisessä mallissa riskejä yritetään tuupata jommalle kummalle osapuolelle, on erikseen tilaajan riskejä ja erikseen urakoitsijan riskejä.

Allianssimallissa ei kilpailuteta yksittäisiä yrityksiä, vaan yritysryhmiä, konsortioita. Rantaväylän tapauksessa konsortioon kuuluisi sekä suunnittelijoita että urakoitsijoita.

- Valittu osaavin konsortio toteuttaa ensin kehitysvaiheen toteutussuunnitelman, jolloin lyödään kustannukset lukkoon. Tavoitekustannuksen alittaminen tietää bonusta, ja ylittäminen kustannusten jakamista kaikkien kesken tasan. Mielestäni parempaa mallia Rantaväylän läpiviemiseksi ei ole, Petäjäniemi sanoo.

Kaupunki avoin uusille malleille

Apulaispormestari Timo Hanhilahden mukaan allianssimalli sopisi rantaväylän rakennushankkeeseen hyvin, koska sillä olisi mahdollisuus pitää kustannukset kurissa ja saada avoimuutta prosessiin.

- Tampereen kaupunki kaipaa malleja tulevien suurien hankkeiden toteutettamiseen. Tässä on hyvä mahdollisuus. Prosessissa neuvotteluvaihe kestää aika kauan, ja sitten kun aletaan töihin, tapahtuu ripeästi. Tätä mallia viedään eteenpäin sata lasissa, Timo Hanhilahti kertoo.

Allianssin valintaprosessiin arvellaan päästävän hallinnollisten päätösten varmistuttua ensi vuodenvaihteen jälkeen.

Lähteet: YLE Tampere / Mika Jyrävä