Hyppää sisältöön

Sappikirurgi tyytyväinen puhtaisiin papereihin

Jämsässä Jokilaakson sairaalassa sappileikkauksia tehneen kirurgin ammattitaidossa ei ole havaittu puutteita. Sosiaali- ja terveysalan lupaviranomainen Valvira on julkaissut raporttinsa tänään. Kohutut leikkaukset tehnyt Sami Vähäsantanen on tyytyväinen Valviran päätökseen.

Sami Vähäsantanen Kuva: YLE Ajankohtainen Kakkonen

Asia nousi julkisuuteen alkuvuodesta, kun seitsemällä Jokilaakson sairaalassa potilaana olleella epäiltiin leikkauskomplikaatioita.

Valviran mukaan kaikkia tapauksessa ilmoitettuja jälkikoplikaatioita ei voida pitää varsinaisena leikkauskomplikaationa.

Valvira antoi kuitenkin sappileikkaukset tehneelle kirurgille moitteita siitä, että hänen olisi pitänyt omalta osaltaan arvioida ennen laikkausta toimenpiteen aihe ja potilaan riski saada vakavia komplikaatioita. Pelkkä keskussairaalan lähete leikkaukseen ei ole riittävä. Lisäksi Valvira kehotti lääkäriä järjestämään jokaisen potilaansa leikkauksen jälkeisen seurannan paremmin.

Vatsaelinkirurgian erikoislääkäri Sami Vähäsantanen on Valviran päätökseen tyytyväinen. Hän arvioi jo tammikuussa, että leikkausten jälkeen ilmenneissä ongelmissa ei ollut kaikissa tapauksissa kyse välttämättä leikkauskomplikaatioista, vaan tilanteista, joissa on tarvittu jälkihoitoa.

- Valviralla on ollut käytössä kaikki tiedot ja he ovat erityisasiantuntijoiden apua käyttäneet tässä. Sikäli olen tyytyväinen, että lopputulos nyt sai aikalailla sen muodon, mitä itse olen uskonut ja toivonut, sanoo Vähäsantanen.

Tapauksen saama julkisuus ja asian ympärillä vellonut kohu ovat olleet Vähäsantasen mukaan monen tekijän summa.

- Oli uutta toimintaa ja ilmapiiri, jossa uuden toiminnan asema on epävarma ja sitten ehkäpä vielä tällainen otollinen henkilö siinä keskellä, joka lähtee vähän niin kuin sinisilmäisesti takki auki tekemään, niin eiköhän ne kohun ainekset olleet siinä.