1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaalit 2011

Valtaosa edustajista jättänyt vaalirahailmoituksensa

Eduskuntavaaleissa valituiksi tulleiden kansanedustajien ja heidän varamiestensä tulee jättää vaalirahailmoituksensa viimeistään tänään maanantaina. Klo 22.30:een mennessä ilmoituksen oli jättänyt 274 kansanedustajaa tai varamiestä. Ilmoitusvelvollisia on 280. Määräaika päättyy puoliltaöin.

Ilmoituksensa jättäneistä eniten rahaa vaalikampanjaansa käytti kokoomuksen Alexander Stubb. Vajaan 98 000 euron kulut katettiin täysimääräisesti erilaisella tuella. Omaa rahaa Stubb ei siis käyttänyt lainkaan. Tukea hän ilmoittaa saaneensa yhteensä hieman yli 101 00 euroa.

Toista äärilaitaa edustaa kokoomuksen Eero Lehti. Yrittäjäkansanedustaja rahoitti noin 90 000 euron kampanjansa itse.

Valtiontalouden tarkastusvirasto on hoitanut vaalirahoitusvalvontaa vuodesta 2009. Eduskuntavaaleissa ilmoitusvelvollisen on ilmoitettava erikseen jokainen yksittäinen tuki ja sen antaja, jos tuen arvo on vähintään 1 500 euroa. Myös kolmannelta taholta välitetty tuki ja sen antaja on ilmoitettava.

Puolen yön jälkeen tulevat vaalirahailmoitukset merkitään myöhästyneiksi. Jos ilmoitus ei saavu määräaikaan menessä tai se on virheellinen, tarkastusvirasto voi määrätä edustajalle uhkasakon.

Ennen eduskuntavaaleja vapaahtoisen ennakkoilmoituksen vaalirahoituksestaan jätti vain murto-osa vaaliehdokkaista.