1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaalit 2011

SDP ja kokoomus erimielisiä siitä, tulivatko välilliset verot alv:n tilalle

Hallituspuolueet SDP ja kokoomus ovat erimielisiä siitä, kuinka yleisen arvonlisäveron pitäminen ennallaan hyödyttää suomalaisia. Puolueet kiistelevät siitä, miten alv:n nostamattomuuden tilalle tulleet muut välilliset verot vaikuttavat kansalaisten elämään.

Vaalit 2011
Jyri Häkämies ja Eero Heinäluoma Aamu-tv:n haastattelussa.
Tuleva elinkeinoministeri Jyri Häkämies ja eduskunnan puhemieheksi ehdolla oleva Eero Heinäluoma arvioivat hallitusneuvottelujen lopputulosta sekä omien puolueidensa ministerinsalkkuja.

YLE:n Aamu-tv:ssä esiintyneet SDP:n Eero Heinäluoma ja kokoomuksen Jyri Häkämies ovat erimielisiä siitä, miten alv:n nostamattomuus vaikutti muihin välillisiin veroihin hallitusohjelmassa.

- Ei siinä ollut silmänkääntötemppua. Kaikki valmisteverojen korotukset olivat Kataisen ota tai jätä -tarjouksessa jo kolme viikkoa sitten. Mitään uusia välillisiä veroja ei tullut alv:n nostoa korvaamaan, sanoo SDP:n Eero Heinäluoma, joka on ehdolla eduskunnan puhemieheksi.

- Näin varmasti on, mutta ei siinä bensa-automaatilla ole tulotarkastelua, joten bensalitran korotus iskee sekä hyvä- että huonotuloiseen. Se miltä alv:n korottamisessa vältyttiin, tulee tässä sitten takaisin, sanoo elinkeinoministeriksi valittu kokoomuksen Jyri Häkämies.

- Alv:n noston poistamisen myötä jäi pois semmoinen 700 miljoonaa euroa verotusta, joka olisi tullut aika kipeästi pienituloisille. Tässä on erittäin tuhti paketti, kaikkiaan 800 miljoonaa euroa sekä verotuksen että perusturvan puolella, joka kohdistetaan pienituloisille. Se on moninverroin enemmän mitä karkki-, limsa- ja tupakkaverojen korotukset vaikuttavat. Lisäksi näiden verojen osalta ihmisillä on mahdollisuus vaikuttaa niiden kulutukseen. Lisäksi säästetään myös terveydenhuollossa, Heinäluoma sanoo.

SDP - kokoomus: 1 - 1

Heinäluoma ja Häkämies ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että kaikki puolueet saivat tahtonsa läpi hallitusneuvotteluissa. SDP piti alv:n nostamattomuutta kynnyskysymyksenä ja kokoomus tuloverotuksen kiristämättömyyttä.

- Kaikki saivat tavoitteensa läpi. Tuloverotusta ei kiristetä, se oli meille kynnyskysymys. Saimme sen lävitse ja olemme hyvin tyytyväisiä, Häkämies sanoo.

- Ollaan tyytyväisiä. Kun hallitusohjelman tekemiseen käytettiin aikaa, niin siitä tuli hyvä, tasapainoinen kokonaisuus. Siinä on lisää satsauksia työllisyyden hoitoon, ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus toteutuu. Samaan aikaan kun joudutaan säästämään, vahvistetaan perusturvaa, Heinäluoma summaa.

- Kaikki puolueet voittivat. Tilanne on 1 - 1, Heinäluoma ja Häkämies myöntävät kuin yhdestä suusta.

Heinäluoma kiinnostunut presidenttiydestä

Häkämies on saamassa hallituksessa elinkeinomisterin salkun. Tehtävä on enemmän kuin tyydyttävä.

- Unelmahomma, jossa luodaan edellytyksiä sille, että suomalainen työ pärjää, miten panostetaan innovaatioihin, miten huolehditaan teollisuuden perusedellytyksistä, muun muassa lasketaan teollisuuden energiaveroja, Häkämies sanoo.

Heinäluomaa leivotaan eduskunnan puhemieheksi. Se on hänelle mieluinen tehtävä.

- Olen aina arvostanut eduskuntatyötä erittäin korkealle. Politiikan parhaita vuosia ovat olleet vuodet eduskunnassa. Siellä on enemmän aikaa. Se on myös oman kehittymisen kannalta hyvä asia, Heinäluoma arvioi.

Heinäluoman povataankin ponnistavan mahdolliselta puhemiehen pallilta SDP:n presidenttiehdokkaaksi.

- Tämä asia on kesken. Täytyy miettiä voisinko sen panoksen antaa. Kokisin sen kyllä luontevana, ja pidän presidentin virkaa tärkeänä. Presidentin tehtävä kiinnostaa. Täytyy miettiä löytyykö kannatusta ja tukea sekä sisäistä paloa, Heinäluoma sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi