1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaalit 2011

Niinistö ympäristöministeriksi, Hautala kehitysyhteistyöministeriksi

Vihreät on päättänyt osallistua hallitukseen äänin 43 - 5. Puolueen puheenjohtaja Ville Niinistö on puolestaan valittu yksimielisesti ympäristöministeriksi. Kehitysyhteistyöministeriksi valittiin Heidi Hautala. Hautala voitti äänestyksen jälkeen Johanna Sumuvuoren äänin 34-13.

Ville Niinistö Ylen haastattelussa 20. kesäkuuta.

Hautalasta tuli myös hallituksen valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri. Hautalan tilalle EU-parlamenttiin nousee vihreiden entinen puheenjohtaja Tarja Cronberg.

Vaali hallitukseen osallistumisesta toteutettiin suljettuna lippuäänestyksenä.

Äänestystä edelsi viiden tunnin keskustelu. Vaikka äänestystulos oli lopulta selvä, Niinistön mukaan aikaa tarvittiin, koska hallitusohjelma haluttiin käydä huolellisesti läpi.

Niinistö ei suoraan vastannut, helpottaako perusteellinen keskustelu ryhmän pitämistä kasassa hallituskauden aikana.

- Vihreillä on sellainen toimintakulttuuri, että me toimimme yhdessä. Se tarkoittaa sitä, että asioita avataan valtuuskunnalle ja puolueen eri elimille. Mietimme yhdessä, mitkä on hyviä linjauksia, hän huomautti.

Puolue on antanut ministereilleen myös eettiset ohjeet. Niinistön mukaan ohjeet ovat tärkeät, koska vihreät puolueena ajaa avoimuutta ja läpinäkyvyyttä koko yhteiskuntaan ja poliittisen päätöksentekoon. Osa tätä kansalaisten suorien vaikutusmahdollisuuksien lisääminen.

- On tärkeää, että me samalla tavalla toimimme arjen politiikassa, Niinistö perusteli ohjeita.

Ohjeissa ministereitä kehotetaan mm. keskustelemaan kansalaisten kanssa ja käyttämään kohtuudella valtion rahaa.